Na svoje bodo tako spet prišli (še posebej) navijači Lorenza in Doktorja. Znano je, da se Španec in Italijan predvsem v času zadnjih skupnih dirk nista preveč marala, njuno rivalstvo pa je bilo več kot očitno. Pravzaprav ga nista nikoli zanikala. Takrat je imel več uspeha Rossi, ki ima skupno devet naslovov prvaka, sedem v razredu motoGP, od tega štiri z yamaho. Ko je zaradi rivalstva in gneva, ki ga je čutil do Yamahe, ker se ni odločila samo zanj, presedlal na ducatija, je nehote in nepričakovano povsem premešal karte, prvak pa je lani tako postal Lorenzo.

Brez pregradne stene v garaži Yamahe

Dirkača sta povedala, da imata letos drugačen odnos, kot sta ga imela poprej, vsaj teoretično pa naj bi imela v novi sezoni enako izhodišče. Trdita tudi, da tokrat v Yamahini garaži ne bo potrebna pregradna stena med njima.

»Zelo se že veselim dirke v Katarju in nove sezone. Testiranja so bila dobra, motocikel se je izkazal za zanesljivega, naši dosežki so bili na spodobni ravni. A še vedno so stvari, ki jih je mogoče izboljšati, in mislim, da bo boj za zmago še zelo zanimiv," pred sezono razmišlja Lorenzo, ki se zaveda, da bo bitka za ohranitev krone zahtevna: "Rad bi ostal na vrhu, a bo težko. Obstaja nekaj izjemnih tekmecev, Marc Marquez, Valentino, Dani Pedrosa ... Čaka nas hud boj na vsaki dirki."

Rossi je po prehodu k Ducatiju najprej ustvaril vizijo popolnega italijanskega dvojca, ki bo segel po desetem naslovu prvaka. Kot se je izkazalo, je bila vizija povsem napačna. Sedaj ima spet priložnost, da poseže po vrhu, saj kot kažejo dosedanja testiranja, se Doktor vrača na svoja stara (slavna) pota. »V pripravljalnem obdobju smo delali zelo dobro. Bil sem hiter in imamo konkurenčen motocikel. Katar mi sicer ne leži, a bom dal vse od sebe za čim boljši dosežek. V sezoni 2013 bi bil rad čim večkrat na odru za zmagovalce, ključno pa bo, da ne bomo delali napak,« je dejal pred začetkom prvenstva.

Kaj lahko storita Pedrosa in Marquez?

Po lanskoletnem odhodu Caseyja Stonerja v pokoj, bosta Yamahinima dirkačema štrene vsekakor mešala vedno boljši in izkušenejši Dani Pedrosa in novinec z »norim slogom« Marc Marquez. Hondina tovarniška dirkača se pred novo sezono počutita dovolj močna, Pedrosa bo skušal priti do svoje prve velike lovorike, potem ko je že trikrat neslavno končal drugi. Spomnimo, še posebej za las je šlo lani, ko je dosegel kar šest zmag. Ko je kazalo, da bi lahko končno postal prvak, je na eni zadnjih dirk nesrečno padel in Lorenzo je v točkah postal neulovljiv. Pedrosa je tako za rojakom lani zaostal le za 18 točk.

Kot pravi Pedrosa, sta z Lorenzom v prejšnji sezoni razvila kakovostno rivalstvo, in ne vidi razloga, da se ne bi nadaljevalo. »V moštvu smo trdo garali pred novo sezono. Dobro sem pripravljen, tako da že težko pričakujem prvo dirko,« je dejal.

Divji novinec v elitnem razredu Marquez pa se je moral najprej navaditi na spremembe: »Veliko je razlik med razredoma moto2 in motoGP. Katarsko prizorišče tudi ni moje najljubše, a se že veselim prve preizkušnje v elitnem razredu.« Nesporni prvak nižjega razreda pa ima po prestopu sedaj tudi več kot odlične možnosti, da ponovi zgodovino Maxa Biaggija in Jarna Saarinena in poseže po najvišji stopnički že v prvi dirki moto GP.

Ducati, ki ni našel skupne poti do uspeha z Rossijem, bo v novi sezoni skušal napasti z Andreo Doviziosom in Nickyjem Haydnom v tovarniški ekipi ter Benom Spiesom in Andreo Iannonejem v poltovarniški ekipi Pramac.

Letošnja sezona se začenja ta konec tedna, s slovito, zahtevno nočno dirko v Katarju. Nadaljevala se bo z ameriško dirko v Austinu, od maja do julija sledi evropska turneja v Jerezu, Le Mansu, Mugellu, Barceloni, Assnu - na Nizozemskem bo dirka kot vselej že v soboto - in na Sachsenringu. Sledil bo poletni skok v ZDA s klasiko v Laguni Seci, samo za elitni razred motoGP, vsi trije razredi pa se bodo spet vrnili na dirko v Indianapolisu sredi avgusta. Zadnji del sezone začenja Brno, po dirkah v Silverstonu, Misanu in Alcanizu pa je oktobra na sporedu še azijsko-avstralski del s Sepangom, Phillip Islandom in Motegijem. Zastor nad sezono 2013 bo padel 10. novembra v Valencii.