Svetovna organizacija ASI (Association de la Sommellerie Internationale), v kateri Slovenijo od leta 1994 enakopravno in aktivno zastopa Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, je v minulem tednu organiziralo že 14. tekmovanje za najboljšega sommelierja na svetu. Svetovno prvenstvo je ob posameznih celinskih prvenstvih strokovno tekmovanje najvišjega ranga, na katerem se vsaka tri leta pomerijo najboljši sommelierji iz posameznih držav članic. Letošnje tekmovanje, ki ga je od 26 do 29. marca gostila japonska prestolnica, je bilo najštevilčnejše doslej.

Med najboljšimi sommelierji na svetu je letos prvič nastopil tudi Gašper Čarman, ki je konec februarja postal slovenski državni prvak med sommelierji. »Za mano je ena najlepših izkušenj v življenju. Tekmovanje je bilo organizirano na izredno visoki ravni z zelo močno konkurenco. Na žalost se nisem uvrstil v polfinale, vendar je to glede na mojo premierno udeležbo na svetovnem prvenstvu nekako pričakovano. Mesto v polfinalu so si izborili predvsem tekmovalci z izkušnjami velikih tekmovanj, prvaki celin in bivši finalisti,« ni bil ob koncu prvenstva nič kaj razočaran Čarman. Povedal je še, da je pridobil ogromno novih poznanstev in da je - kar je najpomembnejše – v najboljši možni luči promoviral slovensko enogastronomijo. »Pred mano so novi izzivi in resnično se veselim naslednjih velikih tekmovanj, kot je evropsko prvenstvo v San Marinu, ki bo na sporedu jeseni,« je dodal.

Davorin Škarabot, podpredsednik društva Sommelier Slovenije in član strokovne žirije, ki je tekmovanje spremljal vse dni, je povedal, da je žirija imela zelo težko nalogo na osnovi strogih kriterijev izbirati 12 najboljših za polfinale, kjer so se pomerili predstavniki Anglije, Turčije, Švice, Švedske, Romunije, Norveške, Italije, Francije, Belgije, Kanade, Argentine in Avstralije. V veliki finale so se uvrstili trije izkušeni kandidati. Med njimi prvič v zgodovini svetovnih prvenstev tudi ženska sommelierka Véronique Rivest iz Kanade, Belgijo je v finalu zastopal Aristide Spies, Švico pa Paolo Basso. Pred številnimi gledalci v Mednarodnem kongresnem centru so se pomerili med seboj in navdušili z izjemnim poznavanjem sommelierskega dela ter komunikacijskimi in tržnimi sposobnostmi. Občinstvo je pozorno spremljalo njihovo delo in nastope nagradilo s stoječimi ovacijami. Največjega aplavza je bil deležen zmagovalec, švicarski predstavnik Paolo Basso, ki je izstopal s profesionalnim, mirnim in natančnim nastopom. Paolo Basso je tudi aktualni evropski prvak.