Najbolj razveseljivo je, da je na seznamu tudi Mitja Gasparini, za katerega se je govorilo, da si za reprezentanco ne želi več igrati, kar pa naj ne bi bilo resnično.

"Skupaj s predsednikom OZS Metodom Ropretom sva se pogovarjala z njim, trdi, da ni nikoli izjavil, da za reprezentanco ne bi več igral. Toda Mitja je trenutno v Katarju, kamor je odšel po koncu sezone v Južni Koreji. Ta sezona v Katarju se zanj v najboljšem primeru, za nas bi bil to sicer najslabši, lahko zavleče do konca maja, kar pomeni, da na kvalifikacijah za SP ne bi igral, zato pa bi nanj lahko računali na tekmah s Hrvaško. Razveseljivo je tudi, da je Alen Šket celotno sezono preživel brez večjih težav s svojima kolenoma. O njegovi kakovosti vemo vse, tako da bomo tudi na mestu korektorja močnejši, kot je bila reprezentanca na svoji zadnji akciji. Če ne bo Gasparinija že od začetka priprav, bomo na tem mestu morali malo kombinirati s Klemnom Čebuljem, ki je že bil v tej vlogi, ali Janom Pokeršnikom. Oba pa najprej vidim na mestu sprejemalcev, kajti ta reprezentanca bo potrebovala dober, dober sprejem," je dejal Slabe, ki mu bosta na klopi pomagala Gašper Ribič (njegov pomočnik tudi pri ACH Volleyju) in Matjaž Hafner, vlogo reprezentančnega koordinatorja pa bo opravljal oziroma že opravlja Tomi Šmuc.

Slovo Satlerja ni prišlo ravno v najboljšem času, kajti Dejan Vinčić v letošnji sezoni zaradi znanih dogodkov na Poljskem, ni veliko igral. Tako bi ekipi še kako prav prišel izkušenejši organizator igre, poleg Gregorja Ropreta noben od poklicanih podajalcev (Jan Brulec, Matija Jereb) nima reprezentančnih izkušenj.

"Do določene mere me skrbi to, da Vinčič že nekaj časa ni igral, ker je bil brez kluba, vendar menimo, da bo brez njega težko, tako da mu moramo dati priložnost, da se preko reprezentance dokaže in se vrne v vrhunsko odbojko. Veliko bo odvisno tudi od njega, kako bo pripravljen bo prišel na priprave, če bo zdržal in seveda, kako se bo izkazal. Za Ropreta vemo, da ima za zdaj odlično sezono v ACH Volleyju, kjer je prevzel vlogo prvega organizatorja igre, in se s tem bremenom dobro nosi. Resneje bomo reprezentanci pridružili Jana Brulca, medtem ko Jereb v zadnjih treh letih ves čas drži kakovost, dokazuje, da je to igralec, na katerega lahko računamo, če bo reprezentanca zaradi poškodb zašla v težave," je svoj izbor na mestu organizatorjev igre pojasnil Slabe.

V reprezentanco se vrača bloker Matevž Kamnik (na žalost ne tudi Vid Jakopin), na seznamu pa sta tudi sprejemalca Jernej Potočnik, Alen Djordjević Kamenik, ki si kruh služita v Turčiji oziroma v Grčiji, pred tem pa pri selektorju Veselinu Vukoviću nista bila del reprezentance. Slabe na mestu blokerjev do neke mere računa še na brata Danijela in Maria Konciljo ter Daneta Mijatovića, na mestu korektorja pa bo na priložnost čakal Matej Mihajlović.

Slovenska moška reprezentanca bo s pripravami začela 3. maja v Ljubljani, kjer bo štiri dni. Treningi bodo potekali v dvorani na Galjevici, ker je dvorana v Stožicah zasedena. Nato bo reprezentanca za nekaj dni odšla v Planico, pred odhodom v Mursko Soboto pa bo v Avstriji odigral prijateljski tekmi z domačo reprezentanco. V Murski Soboti bodo nadaljevali s pripravami, čakata pa jih še dve prijateljski tekmi z nemško reprezentanco. Do začetka kvalifikacij za nastop na SP bodo v Ljubljani, kjer bodo od 24. do 26. maja igrali proti Izraelu, Madžarski in Moldaviji. Za konec tega reprezentančnega ciklusa pa jih 1. in 8. junija čakata še tekmi s Hrvaško v okviru dodatnih kvalifikacij za nastop na EP.