Od 21 igralcev, ki jih je selektor Boris Denič povabil na priprave v Maribor, sta zaradi poškodb predčasno odpadla Dragan Gajić in Matej Gaber, na dan tekme pa še trije. Denič se je odločil, da se bodo med gledalce preselili Matevž Skok, Nenad Bilbija in Dean Bombač (njegov prestop iz Cimosa v poljsko Wislo Plock je padel v vodo, saj ima s Koprčani še dveletno pogodbo, sporna pa naj bi bila višina odškodnine), v članski reprezentanci pa je včeraj debitiral mladi Blaž Blagotinšek. Tudi Islandci niso bili v popolni zasedbi, saj sta med nosilci igre manjkala poškodovana Arnor Atlason (Flensburg) in robustni krožni napadalec Robert Gunnarsson, član nesramno bogatega francoskega kluba PSG.

»Zelo veliko bo odvisno od učinka islandskega vratarja Gustavssona, ki brani po sistemu toplo-hladno. Če se mu bo strgalo, se nam obetajo težave,« je pred tekmo o Björgvinu Gustavssonu, vratarju nemškega Magdeburga, dejal Matjaž Tominec, nekdanji trener švicarskega Kadettna, v katerem si je Islandec nekoč služil rokometni kruh. V polnem Taboru je dolgolasi Gustavsson prvo in svojo edino obrambo v prvem polčasu dosegel šele v 16. minuti, potem pa ga je selektor Aron Kristjansson posadil na rezervno klop. Na nasprotni strani je blestel Gorazd Škof, ki je v prvih tridesetih minutah zbral neverjetnih 13 obramb.

Slovenci sprva niso znali unovčiti njegove fantastične predstave, to pa jim je uspelo šele v zadnjem delu prvega polčasa, ko so si dvakrat priigrali plus tri (9:6, 12:9). Potem ko je Škof ustavil Sigurdssonov strel s sedmih metrov v 29. minuti, je Vid Kavtičnik izkoristil »penal« in gostiteljem priigral rekordno prednost v prvem polčasu (13:9). Začetek drugega je pripadel Islandcem, ki so se že po slabih treh minutah približali na minimalen zaostanek (13:14), v 47. minuti pa poskrbeli za izenačenje (20:20).

Deničeva četa se je mučila tako v obrambi kot v napadu, dve minuti pred koncem pa je moral na kazensko klop Miha Žvižej. Z igralcem več so igralci iz dežele gejzirjev prvič povedli šele v predzadnji minuti, ko je za 28:27 zadel krožni napadalec Kristjansson, ki je zaradi otečenega gležnja večino drugega polčasa presedel na klopi. Dobro minuto pred zadnjim znakom sirene je za deseto in hkrati zadnje izenačenje poskrbel Jure Dolenec, a je z enako mero in s svojim devetim zadetkom vrnil Gudjon Valur Sigurdsson. Slovencem je za zadnji napad ostalo slabih dvajset sekund, a slaba podaja med Dolencem in Margučem je odnesla sanje o vsaj remiju. In to, kar ni uspelo – zmagati – nogometašem pod vodstvom selektorja Srečka Katanca nedavno proti Islandiji v Stožicah (poraz 1:2), ni sinoči uspelo niti rokometašem pod taktirko Borisa Deniča.

Skupina 6, 3. krog: Slovenija – Islandija 28:29 (13:9), Romunija – Belorusija 31:34 (13:18), vrstni red: Islandija 6, Slovenija in Belorusija po 3, Romunija 0.