* Dvorana Tabor, gledalcev 3000, sodnika: Cacador in Nicolau (oba Portugalska).

* Slovenija: Škof, Prošt, Miklavčič, Dobelšek, Pucelj, Kavtičnik 4 (3), Bezjak 1, Dolenec 4 (1), Skube 5, Špiler, M. Žvižej 3, L. Žvižej 2 (1), Blagotinšek, Zorman 4, Marguč 1, Mačkovšek 3.

* Islandija: Gustavsson, Edvardsson, Kristajnsson 2, Palmarsson 2, Ingimundarson 1, Hallgrimsson 1, Olafsson 1, Sigurdsson 9 (2), Gudjonsson 4, Petersson 5, Jakobsson, Karason, Ragnarsson 2, Sigurmannsson, Gustafsson, Ingolfsson 1.

* Sedemmetrovke: Slovenija 7 (5), Islandija 3 (2).

* Izključitve: Slovenija 4, Islandija 6 minut.

* Rdeč karton: /.

Zdesetkana slovenska izbrana vrsta - na današnji tekmi so manjkali poškodovani Dragan Gajić, Matej Gaber in Uroš Bundalo - je v svoji prvi tekmi po sijajnem četrtem mestu na januarskem svetovnem prvenstvu v Španiji doživela poraz. V osrednji mariborski dvorani Tabor ji je mero vzela močna Islandija, ki je z današnjo zmago naredila velik korak k prvemu mestu v skupini 6, Slovenija pa bo svoj nastop na sklepnem turnirju naskakovala na naslednjih treh tekmah. Prvo bo igrala že v nedeljo, 7. aprila, ko se bo v Reykjaviku pomerila z Islandijo, zadnji kvalifikacijski tekmi pa bo igrala junija, ko se bo najprej doma pomerila z Belorusijo, nato pa še v gosteh z Romunijo.

Slovenski selektor Boris Denič je iz strateških razlogov na tribuni pustil visokoraslega nemškega legionarja Nenada Bilbijo, Deana Bombača in Matevža Skoka, v uvodno postavo pa uvrstil vratarja Gorazda Škofa, krilca Luko Žvižeja in Gašperja Marguča, zunanje igralce Uroša Zormana, Jureta Dolenca in Boruta Mačkovška, na šestmetrski črti pa se je z Islandci ruval Miha Žvižej.

Že uvodne minute so nakazale obojestransko brezkompromisno igro, na mariborskem parketu se je pošteno iskrilo, pod silo udarcev so občasno obležali tudi telesno izjemno dobro pripravljeni slovenski in islandski rokometaši. V teh okoliščinah so se bolje znašli domači igralci, ki so bili vseskozi v rahli rezultatski prednosti, trdoživi severnjaki pa so jim vztrajno dihali za ovratnik. Visok ritem je terjal tudi svoj davek, Denič je že ob koncu prve četrtine tekme v ogenj poslal sveže igralce, prav ti pa so poskrbeli za najvišje vodstvo v prvem polčasu.

"Nova" slovenska zunanja vrsta (Vid Kavtičnik, Sebastian Skube in Marko Bezjak) je v 22. minuti povišala na 9:6, a so se ji tekmeci iz dežele gejzirjev le dve minuti kasneje približali za gol (9:8). Slovenci so nov "jurišni val" uprizorili ob koncu prvega polčasa, po golu Kavtičnika s 7-metrovke so v 30. minuti povišali na 13:9.

Slovenija je drugo polovico tekme začela z lepo prednostjo štirih golov, a so jih Islandci že po štirih minutah skorajda ujeli (14:13). Za Zormana in njegove soigralce je bilo to resno opozorilo, da bodo morali garati do konca tekme. Izbranci islandskega selektorja Arona Kristjanssona so bili namreč iz minute v minuto vse bolj pogumni in vseskozi vršili strahovit pritisk. Slovenci so jih nadzorovali do 47. minute, ko so jih tekmeci ujeli in izenačili na 20:20.

Deničevi izbranci so znova nekoliko lažje zadihali v 50. minuti, ko so po dveh zaporednih golih Skubeta povišali na 23:21, a so Islandci hitro nadoknadili primanjkljaj in v 52. minuti izenačili na 23:23. V razburljivi in stresni končnici je bilo več svežine na strani gostov, ki so s hitrimi in enostavnimi akcijami prebijali ne preveč prepričljivo slovensko obrambo. Kari Kristjan Kristajnsson je v 59. minuti popeljal do prvega vodstva na tekmi, Islandci pa so rahlo prednost zadržali do konca tekme.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Sebastian Skube s petimi goli, Vid Kavtičnik, Jure Dolenec in Uroš Zorman so jih dosegli po štiri. V islandski izbrani vrsti je Gudjon Valur Sigurdsson dosegel devet zadetkov.