Z novim pravilnikom pri ZZZS sistem najvišje priznane vrednosti za zdravila, ki smo ga uvedli leta 2003, širijo iz ene učinkovine na skupine primerljivih skupin oziroma terapevtske skupine. »To je velik korak naprej ter strokovni in tehnični izziv. Možnosti so velike,« je pojasnil Jurij Fürst iz ZZZS. Pravilnik zdaj roma v soglasje ministrstvu za zdravje ter objavo v Uradnem listu.

V terapevtke skupine bo zdravila uvrščala komisija za razvrščanje zdravil na listo pri ZZZS, v naslednji fazi pa bodo na zavodu za terapevtsko skupino določili najvišjo priznano vrednost. Najvišje priznane cene bodo kot do zdaj določali vsaka dva meseca. Za zdravila iz terapevtske skupine, ki bodo presegala najvišjo priznano vrednost, bodo morali bolniki doplačati, če pa tega ne bodo želeli, bodo dobili primerljivo zdravilo iz skupine, katerega cena ne presega najvišje priznane vrednosti.

Varovalke v pravilniku

Na osnovi pripomb iz javne razprave so v pravilnik vnesli nekaj varovalk: kadar bolnik iz zdravstvenega razloga ne more prejemati drugih zdravil iz skupine primerljivih zdravil, bo lahko še naprej prejemal svoje zdravilo brez doplačila, če bo zdravnik na recept napisal Ne zamenjuj. Prav tako so onemogočili, da bi eno zdravilo z zelo nizko ceno znižalo nerazumno nizko ceno celotne terapevtske skupine.

Za začetek so pripravili štiri terapevtske skupine, in sicer za najbolj predpisovana zdravila: kontraceptive, AC inhibitorje (ena od skupin zdravil za zniževanje krvnega tlaka), statine (zdravila za zniževanje maščob v krvi) in zaviralce protonske črpalke (zdravila za preprečevanje in zdravljenje želodčnih bolezni). Sistem bodo v nekaj letih razširili na vsa zdravila, kjer je to mogoče. Pri zavodu si obetajo, da lahko na ta način privarčujejo od 5 do 10 odstotkov sredstev za zdravila, prihranke pa bodo namenili za uvajanje novih zdravil v zdravljenje.

Pri zavodu so prepričani, da doplačil za zdravila ne bo ali pa bodo ta kot do zdaj občasna in minimalna. »Pričakujemo, da bo farmacevtska industrija takoj znižala cene in se v celoti prilagodila najvišji priznani vrednosti, saj so ugotovili, da ljudje v Sloveniji niso pripravljeni doplačevati in da tržni delež zdravil, ki jih je treba doplačevati, zelo hitro pade,« je povedal Fürst.

Priznane vrednosti ne bodo »ekstremno nizke«

Poleg tega bodo terapevtske skupine pripravili pravočasno in bo lahko farmacevtska industrija cene prilagodila, najvišje priznane vrednosti pa bodo postavljali razumno in ne ekstremno nizko, saj »gradimo na generičnih zdravilih – tistih, ki niso najcenejša v skupini, vendar so najprimernejša za referenco«. Patentne zaščite zdravilom, ki jih bodo uvrščali v terapevtske skupine, so že padle.

Na vprašanje, ali se lahko zgodi, da bodo pacienti, če se farmacevtska industrija ne bo dovolj hitro prilagajala novim cenovnim standardom in zdravnik na recept ne bo napisal, da se zdravila ne sme zamenjati, na dva meseca spreminjali zdravila, Jurij Fürst je odgovoril, da je to ekstremni scenarij. »Bolniki, ki zdravila prejemajo trajno, ta prejemajo v količini za tri mesece, zdaj so na voljo tudi obnovljivi recepti, ki veljajo leto dni. Res pa je, da se bo ob vsaki izdaji zdravila obračunala njegova trenutna vrednost in se lahko zgodi, da bo bolnik zdravilo enkrat doplačal, drugič ne, tretjič morda spet.«

Opozorila farmacevtov

Nasprotno pri Forumu znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb menijo, da pacienti ne bodo dobili zdravil, ki so jih vajeni, ter da bo prihajalo do motenj v zdravljenju. Stvar vsake posamezne farmacevtske družbe je, ali se bo prilagajala novim cenovnim standardom, je povedala Nataša Jenčič, predsednica uprave foruma.

Pri Slovenskem zdravniškem društvu izpostavljajo predvsem vprašanje, kako obsežno bodo pri ZZZS oblikovali terapevtske skupine. »Skrbi me, da ne bi plačnik storitev želel dati v isto skupino vsa zdravila iz določenega terapevtskega področja, kjer je na voljo najmanj deset različnih substanc. V tem primeru bi imela stroka zavezane roke in zdravniki ne bi mogli predpisovati zdravil brez doplačevanja. Strokovne sekcije pri društvu pristajajo kvečjemu na manjše, homogene terapevtske skupine, kjer bodo v isti skupini zdravila z zelo podobnim načinom delovanja. Želimo tudi, naj se predpisovalci zdravil, to je stroka, opredelijo do nabora zdravil v določeni terapevtski skupini,« je povedal predsednik društva Pavel Poredoš. Vendar zdravnikov za mnenje niso povprašali. Poredoš, ki je do sistema terapevtskih skupin »skeptičen in zadržan«, vztraja, da mora biti zdravnik samostojen in neodvisen pri izboru zdravila, ki je najboljše za bolnika. Meni, da bi lahko z drugimi mehanizmi, kot je na primer participacija, prihranili več kot pa s posegom v neodvisnost zdravnikov.