Novo mesto. V začetku marca je kabinet novomeškega župana z ministrstva za infrastrukturo in prostor dobil obvestilo, naj brž pripravijo vse potrebno za podpis pogodb za energetsko sanacijo treh stavb v občinski lasti, češ da takratni minister Zvone Černač prihaja v Novo mesto že naslednji dan. Novomeška občina je namreč na prvem razpisu za sofinanciranje operacij energetske sanacije javnih stavb v lasti lokalne skupnosti uspela s tremi projekti – zdravstvenim domom, Osnovno šolo Grm in Osnovno šolo Bršljin. Naslednje jutro pa so z ministrstva dobili obvestilo, da ministra v Novo mesto ne bo, češ da ima druge obveznosti. Nekateri so takrat pomislili, da ima prste vmes najbrž politika, saj je Černač isti dan našel čas za obisk Brežic in Krškega.

Obisk so očitno odpovedali z razlogom

Takrat je minister kakršne koli politične vzgibe za izogibanje Novemu mestu zavrnil. Zdaj se je izkazalo, da je bil motiv najbrž res nekje drugje. Iz programa sofinanciranja je namreč nenadoma izpadla sanacija OŠ Grm, čeprav je bil sklep o sofinanciranju že odobren, le še pogodbo bi bilo treba podpisati. »Prejšnja vlada je spremenila razpisne pogoje kar med samim postopkom, ko smo mi že prijavili vse tri projekte, in omejila sredstva po prijavitelju na tri milijone evrov. Naši projekti so bili skupaj vredni 3,1 milijona evrov,« opisuje novomeški župan Alojzij Muhič.

Na ministrstvu so nam povedali, da so že novembra v uradnem listu objavili sklep o spremembah in dopolnitvah javnega razpisa z omejitvijo skupne vrednosti na tri milijone evrov na upravičenca. Tako so med prijavljenimi novomeškimi projekti izbrali tiste z večjo vrednostjo. Sedanji vladi in novemu ministru je Muhič te dni poslal nekakšno pritožbo z obrazložitvijo, kaj se je zgodilo. Na ministrstvu so nam pojasnili, da pritožba zoper odločitev vlade ni mogoča, lahko pa gre občina v upravni spor. Občina bo projekt energetske sanacije 43 let stare OŠ Grm prijavila na nov razpis, ki je že odprt. »Če ne bomo uspešni, bomo sanacijo izvedli z lastnim denarjem,« je dejal Muhič. Sicer ne ve, zakaj je ministrstvo čez noč spremenilo razpisne pogoje, vendar po njegovem mnenju denar ne more biti razlog, saj, kot je dejal, vsota s prvega razpisa, to je 52 milijonov evrov, niti ni bila v celoti razdeljena.

»Zelo smo razočarani nad takšno odločitvijo vlade, saj smo imeli sklep o prenovi že v rokah. Naša šola še nikoli ni doživela večje prenove, kaj šele energetske,« je povedala ravnateljica OŠ Grm Sonja Simčič. Projekt, v celoti ocenjen na 1,2 milijona evrov, od tega bi bilo kohezijskih sredstev in sredstev ministrstva 969.000 evrov, je predvideval celovito obnovo fasade, toplotno izolacijo, prenovo ostrešja in strehe, zamenjavo oken in vrat ter sanacijo ogrevalnega sistema. »Ostajam optimist. Upam, da bomo sanacijo vendarle kmalu dočakali,« je dodala.

V drugem razpisu, ki je odprt še do začetka maja, je na razpolago 58 milijonov evrov. Novomeška občina se bo tako potegovala za sanacijo OŠ Grm in nekaterih vrtcev. Doslej je energetsko sanirala vrtec Ciciban v Ragovski ulici in vrtec Ostržek v Bršljinu, do začetka novega šolskega leta naj bi končala sanacijo OŠ Bršljin (dela naj bi se začela maja), sanacijska dela na zdravstvenem domu pa naj bi izvajali letos in prihodnje leto.