Akutni rinosinuzitis je pri otrocih pogost in se običajno pojavi v sklopu okužbe zgornjih dihal. Pogosto ga povzročajo virusi in največkrat pride do samoozdravitve. Otroci do tretjega leta starosti običajno prebolijo šest epizod ARS na leto. Če ne pride do samoozdravitve in bolezen traja več kot sedem do deset dni, gre najverjetneje za bakterijsko okužbo. Do sekundarne bakterijske okužbe pride pri otrocih redko. Če sumimo, da gre za bakterijsko okužbo, je potrebno zdravljenje z antibiotiki, saj le ti skrajšajo potek bolezni in posledično zmanjšajo nastanek zapletov, kot je na primer vnetje centralnega živčevja.

Klinična opredelitev in zdravljenje

Klinično opredelimo ARS pri otrocih na virusni ARS (prehlad) in ARS po virusni okužbi. Manjši odstotek bolnikov bo imel po virusni okužbi akutni bakterijski rinosinuzitis.

Za virusni ARS je značilno, da traja manj kot deset dni. Kaže se kot vnetje nosu in obnosnih votlin, ki ga spremlja zamašen nos/blokada nosu/kongestija, nosni izcedek, bolečine v zgornji čeljusti, za očmi, v čelu, lahko tudi kašelj. Bolečine so hujše ob napenjanju, kihanju, brisanju oziroma izpihanju nosu, predklonu. V tem primeru zdravimo znake bolezni, priporočamo uporabo lokalnih dekongestivov (sredstva za zmanjšanje otekline sluznice), izbranih zeliščnih pripravkov, toaleto nosu s fiziološko raztopino, ki je pri otrocih ne vlivamo v nos pod pritiskom.

Pri bakterijskem vnetju je ob teh simptomih prisotna še povišana telesna temperatura, gnojen, smrdeč izcedek iz nosu, huda lokalna bolečina (predvsem enostranska), povišani kazalci vnetja, značilen je dvofazni potek obolenja. Povzročitelji bakterijskega vnetja so predvsem S. pneumoniae, H. influenzae, M. catarrhalis. V tem primeru je poleg simptomatskega zdravljenja potrebno antibiotično zdravljenje. Dokazali so tudi učinkovitost lokalnih kortikosteroidov ob antibiotičnem zdravljenju.

Akutno vnetje žrelnice (adenoiditis) se kaže z zelo podobno klinično sliko in je pri otrocih, starih od dveh do pet let, pogosto v kombinaciji z ARS. Zato je ločevanje med enim in drugim samo na osnovi klinične slike pri otrocih težavno.

Akutno vnetje sitke (etmoiditis) je pri predšolskih otrocih pogosta oblika vnetja sinusov, ki se kaže z oteklino in rdečino ene ali obeh očesnih vek; otrok včasih sploh ne more odpreti očesa. Zdravljenje je antibiotično, redko, v primeru zapletov, kirurško.

Če simptomi trajajo več kot deset dni, ob tem da otrok že prejema ustrezno terapijo in ima dodatne težave, je potrebna napotitev k specialistu ORL ter nadaljnja diagnostika, na primer CT obnosnih votlin ter endoskopski pregled nosu in sinusov ter odvzem kužnin.

Ali lahko bolezen preprečimo

V času prehladov se je okužbi skoraj nemogoče izogniti, lahko pa vseeno poskušamo, na primer tako, da skrbimo za redno gibanje otroka na svežem zraku, z njim ne obiskujemo večjih trgovskih centrov, znancev... Če otrok kljub temu zboli, skrbimo za redno toaleto nosu s fiziološko raztopino, da otrok pije dovolj tekočine, za inhalacije, uporabo nosnih dekongestivov, kombinacijo lokalnega kortikosteroida in antibiotika (po predhodnem obisku pri zdravniku). Pri otrocih z deformacijami nosne pregrade, školjk in obnosnih votlin je potrebna operativna korekcija, v primeru ponavljajočih se sinuzitisov pa operativno endoskopsko zdravljenje.

Kristina Križnar, dr. med., je zaposlena na Kliniki za infekcijska in vročinska stanja UKC Ljubljana.