Kanclerka je nekdanjega vodjo hotelske strežbe Cristofora Iacona obiskala nenapovedano na njegovem domu, piše bruseljski spletni portal EUobserver. »Da, prišla je k nam in ostala na kosilu. Merklova mojega očeta pozna že vse življenje, tako srečni smo, da smo jo lahko gostili v svojem domu,« je za italijanski dnevnik La Stampa potrdila natakarjeva hčerka.

Merklova se je v osmih letih, odkar vodi nemško vlado, očitno naučila, kako se je treba izogibati paparacom, še piše EUobserver. Iacona naj bi obiskala, medtem ko je bila s soprogom v soboto na pohodu po okoliških hribih.

Nemška kanclerka je deležna številnih kritik na račun tega, kakšne ukrepe zahteva v boju proti dolžniški krizi v območju z evrom. Med ostrimi kritiki kanclerke so tudi številni populistični italijanski politiki, ki jo krivijo za težave svoje države.

Med njimi je predsednik vlade italijanske dežele Kampanija Stefano Caldoro, ki je Merklovo pred dnevi sicer pozdravil ob njenem prihodu na počitnice na italijanskem otoku Ischia, nato pa je objavil video posnetek, v katerem jo med drugim opozarja, da je brezposelnost v Kampaniji desetkrat višja kot v Nemčiji.

Obenem kanclerko poziva, naj med počitnicami razmisli o tem, kako trenutna kriza vpliva na tiste v težavah, npr. na propadla podjetja in mlade brez služb, Nemčiji pa očita, da se okorišča na račun krize v drugih državah. Video je Caldoro naslovil »Gospa Merklova, dobrodošli v naši vedno gostoljubni deželi. A sedaj poglejte malo okrog sebe«.

Merklova bo na počitnicah, na katerih je s svojim soprogom Joachimom Sauerjem ter s Sauerjevim sinom iz prejšnjega zakona, njegovo soprogo in dvema otrokoma, predvidoma ostala do petka. V javnost so pred dnevi prišle njene fotografije v kopalkah, medtem ko je preizkušala slovite termalne kopeli na Ischii.