Ne bomo zdesetkali programov

Po sklepu senata mariborske univerze s 26. marca so morali zaposleni na sedmih fakultetah mariborske univerze, ki so lani poslovale negativno, do petka namreč podpisovati izjave o izpolnjevanju obveznosti ne glede na višino plačila. To je sprožilo veliko nezadovoljstvo med zaposlenimi, ki so opozarjali, da tako podpisujejo "bianco menico" za neplačano delo.

Rebolj je prepričan, da je treba zagotoviti, da se bodo razpisani programi tudi v celoti izvedli v okviru finančnih sredstev, ki jih bodo v ta namen dobili. "To je zelo racionalen sklep, ki tudi zagotavlja študentom, da bodo tisto, v kar se bodo vpisali, tudi dokončali," je za STA dejal Rebolj in zagotovil, da "programov ne bodo zdesetkali".

Prav tako obljublja, da osnovnih plač ne bodo zmanjšali, vprašanje je le, ali bo izplačano tudi dodatno, nadurno delo.

Ker je velika večina fakultet razen ene izjavo podpisala brez "dramatiziranja", Rebolj sklepa, da so študenti očitno dobro informirani. Glede na to in dejstvo, da bo razpis podiplomskih študijskih programov za prihodnje študijsko leto izšel šele maja, pa se Rebolj vendarle sprašuje, zakaj študenti protestirajo ravno zdaj.

Rebolj se sicer zavzema, da je treba visokemu šolstvu in znanosti zagotoviti več denarja oziroma celotna sredstva, zagotovljena z amandmajem k letošnjemu proračunu v višini 16 milijonov evrov in ne polovica, kolikor je temu področju prejšnji minister "samovoljno namenil". Zato je rektor mariborske univerze, kot je še dejal, v torek ob srečanju z ministrom za izobraževanje Jernejem Pikalom apeliral, naj znanosti nameni večji delež.

A po Reboljevih besedah je najpomembnejše, da dosežejo dogovor z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport o trajnih rešitvah, ki bodo preprečile tovrstne situacije v prihodnosti. Če se bodo uspeli dogovoriti za ustrezno financiranje, potem bo vsakdo prejel izplačane tudi tiste tako imenovane nadobremenitve, je optimistično dejal Rebolj.

O problematiki bo prihodnji torek razpravljal tudi Študentski svet univerze na svoji izredni seji.

Tudi prorektor univerze Presker meni, da je današnji protest študentov izraz nakopičenih problemov. Nekateri izmed teh so znani že dalj časa, drugi so nastali ob razpisu podiplomskega študija, za vse pa velja, da je zanje potrebno poiskati dolgoročne rešitve, je sporočil Presker.

Žižek: Gre za enkratno opozorilo s strani študentov

Mariborski študenti po besedah predsednika Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM) Jake Žižka, ki se je tudi udeležil današnjega protesta, pričakujejo razpis podiplomskih programov na vseh fakultetah.

Kot je pojasnil, gre za razpis študijskih programov 2. stopnje za prihodnje študijsko leto, ki je zaradi pomanjkanja denarja ogrožen. Ob tem so morali zaposleni na sedmih fakultetah, ki so v rdečih številkah, podpisati izjave, da bodo ne glede na višino plačila izvedli vse delovne obveznosti. V nasprotnem univerzi grozi, da ne bo razpisala podiplomskih programov na fakultetah.

Današnji protest je "za zdaj samo enkratno opozorilo s strani študentov, ker je bila tudi akcija organizirana z včeraj na danes". A dokler ni razpisa, je še vse v zraku, študenti in študentske organizacije bodo intenzivno spremljale to aktualno problematiko, je poudaril Žižek in dodal, da bo ŠOUM od novega ministra za izobraževanje in rektorja univerze poskusil dobiti zagotovilo, da "razpis bo".

Žižek je prepričan, da je današnje dogajanje posledice varčevanja v visokem šolstvu. Škoda je le, kot pravi, da so na koncu prizadeti študenti, ki se morajo boriti za dokončanje svoje študijske smeri, da bi dobili želeno izobrazbo.

Za rešitev situacije je namreč po Žižkovi oceni potreben dialog med resornim ministrom, rektorjem, študenti in profesorji. Če bo dialog uspešen, Žižek ne vidi nobenega razloga, da stvar ne bi bila rešljiva. Izrazil je tudi upanje v skorajšnje srečanje z novim ministrom za izobraževanje Jernejem Pikalom.

Žižek tudi upa, da bo vlada, "če ima iskren namen", pripravila zakon o financiranju visokega šolstva, za katerega je že ustavno sodišče določilo, da ga mora pripraviti in sprejeti. Potem se takšne situacije ne bi dogajale, sklene Žižek.

Sviz podpira zahteve mariborskih študentov

Šolski sindikat Sviz, ki zastopa tudi del zaposlenih na Univerzi v Mariboru, je sporočil, da podpira današnji protest študentov na treh fakultetah. Sviz je ves čas doslej ostro nasprotoval zniževanju proračunskih sredstev za javne univerze in opozarjal, da bodo drastični rezi ogrozili nemoten študijski proces in kakovost pedagoškega dela.

Medtem ko je pomemben del evropskih držav v času krize povečeval in še povečuje sredstva za terciarno izobraževanje in so vse druge države izobraževanje izvzele iz varčevalnih ukrepov, je varčevalna histerija v Sloveniji, kot je v sporočilu zapisal Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), enega od vrhov dosegla prav pri rezanju visokošolskega javnega denarja.

Po mnenju Sviza je povsem nesprejemljivo, da študenti ne vedo, če bodo lahko končali drugo stopnjo študija. Enako nesprejemljivo je zanje, da profesorjem ni zagotovljeno plačilo za delo, ki ga bodo opravili.

V Svizu še navajajo, da razumejo, da je univerza zaradi "vladnega destruktivnega proračunskega znižanja sredstev v skrajno zahtevnem položaju, vendar je nezaslišano, da ga rešuje na račun varnosti študentov in njihovih možnosti končanja študija, kar jim je bilo zagotovljeno ob vpisu na izbrane fakultete, in mimo dogovora z zaposlenimi".