Vransko.Devetdeset delavcev podjetja Kovinska industrija Vransko od prejšnjega ponedeljka še vedno stavka, čeprav so mnogi med njimi prepričani, da bi morali na sodišče vložiti predlog za stečaj in na tak način prekiniti večmesečno agonijo.

Ljudje so obupani, ker že dva meseca niso dobili plač. Podjetje jim od lanskega julija ni poravnalo prispevkov za pokojninsko in zdravstveno blagajno, od avgusta pa jim je nakazovalo samo okoli 500 evrov akontacije plače. Preživeli so tako, da so si sposodili denar od prijateljev ali sorodnikov. Ko so prejšnji teden začeli stavkati, so imeli še nekaj upanja, da bo direktor Ivo Kreča vendarle izpolnil obljube in našel denar, s katerim bi jim podjetje poplačalo, kar jim je dolžno. Upanje je zdaj že skoraj ugasnilo, vendar odločilnega koraka še niso pripravljeni storiti.

Naročil je bilo dovolj

KIV Vransko je izdelovalo opremo za pridobivanje energije iz sistemov za izgorevanje oziroma uplinjanje biomase in komunalnih odpadkov. Vedno je imelo dovolj naročil, zato so bili zaposleni prepričani, da se bo podjetje, ki je pred približno tremi leti zašlo v težave, vendarle rešilo. Lani so se razmere zaostrile, banke upnice pa so jim zasegle stroje, vendar so dovolile, da nadaljujejo s proizvodnjo. Direktor je delavcem ves ta čas zagotavljal, da bo pripeljal strateškega partnerja, ki bo s svežim denarjem KIV Vransko znova postavil na zdrave temelje in ohranil delovna mesta.

Delavcem odsvetovali javno govoriti o težavah

Hkrati jim je odsvetoval, da bi o likvidnostnih težavah govorili javno, ker naj bi to močno škodovalo ugledu podjetja, sodelovanju s poslovnimi partnerji in predvsem pogajanjem s tistimi, ki bi bili pripravljeni podjetje kupiti. Čeprav je nekaj dni pred stavko dejal, da je odstopil z direktorskega stolčka in prodal svoj solastniški delež, so delavci v petek izvedeli, da je še vedno član upravnega odbora.

Sindikalist celjske območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Mirko Hirci nam je povedal, da bo stavkovni odbor danes odločal o možnosti, da bi delavci stavko nadaljevali doma. »Večina jih namreč nima niti za bencin. Ostali so brez vsega in verjetno bi bil stečaj zanje res najboljša rešitev, ker se sicer lahko takšno nevzdržno stanje vleče še več tednov,« je prepričan Hirci.