Ajdovščina. Ajdovsko Pilonovo galerijo, ki hrani bogato zapuščino slikarja Vena Pilona, je pristojno ministrstvo izbralo za skrbnika primorske, zamejske in izseljenske likovne umetnosti. Direktorica galerije dr. Irene Mislej je dejala, da je to priznanje za njihovo dolgoletno dobro delo in trud tudi na področju izseljenske likovne umetnosti, čeprav zanjo niso bili dolžni skrbeti. Pilonova galerija je s tem dobila najlepše darilo za 40-letnico delovanja. Pooblastilo namreč galeriji še naprej zagotavlja do 80-odstotni delež državnega denarja. In čeravno status galeriji prinaša nove obveznosti in nič dodatnega denarja, bodo nalogo radi sprejeli.

Pooblastilo za opravljanje državne javne službe muzejev za območje celotne Primorske in zamejstva ter izseljenstva za področje likovne umetnosti prinaša novost prav v svojem zadnjem delu. Mislejeva je namreč poudarila, da doslej zamejske in izseljenske likovne umetnosti uradno ni pokrival nihče in je bilo vse bolj ali manj prepuščeno naključjem.

Pojasnila je, da bodo skrbeli za umetnike zamejce in izseljence, za njihove zapuščine, z njimi želijo vzpostaviti sodelovanje in ponovno spodbuditi njihovo nekoliko zamrlo razstavno dejavnost pri nas in naših umetnikov v zamejstvu. Želijo si raziskovalno delo in dogovore z umetniki zunaj naših meja, ki bi želeli svojo likovno zapuščino prepustiti galeriji.

Zanimivo je tudi to, da je Pilonova galerija najmanjša v skupini 36 občinskih muzejev, ki so na nedavnem razpisu dobili pooblastilo za opravljanje državne javne službe muzejev. Vsega skupaj ima pet zaposlenih, le trije delajo polni delovni čas. Mislejeva ni skrivala, da so časi za njihovo dejavnost težki. Prav tako so časi težki tudi za obiskovalce, zato si želi, da bi v galeriji znali ljudem povedati, da umetnost ni samo za višje sloje, da tudi umetnost lahko pomaga, da ne obupaš, in da je kultura najboljši medij za protest proti krivicam. Prav zaradi finančne stiske so v galeriji letos nekoliko okrnili število razstav, se pa posebej veselijo septembrske razstave Pilonovega risarskega opusa, s katero bodo slovesno obeležili svoj 40. jubilej. Razstavili bodo Pilonove risbe, najbolj krhek in redko razstavljen material v umetnikovem opusu.no