Selektor Matjaž Kopitar je vesel, da se ekipa na letošnje priprave vrača v Maribor, kjer je sam kot trener preživel dve lepi sezoni. Da se igralci le ne bi preveč "najedli" monotonih treningov in hotela, potem ko so nekateri že dva tedna trenirali tudi v Kranju, bodo priprave potekale s krajšimi prekinitvami.

"Zaenkrat imamo tukaj zelo mlado ekipo, kar pa ni nič slabega. Zadnji, ki so se nam priključili, so bili nosilci igre na decembrskem SP do 20 let, zato je to za njih nekakšna nagrada, za nas pa priložnost, da vidimo, kaj so sposobni narediti na najvišji ravni," je dejal Kopitar in dodal, da bodo prvi teden posvetili pripravam na tekmi z Italijo, čeprav rezultat zagotovo ne bo v prvem planu.

Italijani in Kazahstanci, s slednjimi se bodo Slovenci v Mariboru pomerili 9. in 10. aprila, se pripravljajo na SP druge divizije, zato bodo te tekme morda celo bolj koristile njim, a bo tudi slovenska izbrana vrsta iz njih skušala potegniti največ kolikor lahko. Selektor ima že zdaj na voljo štiri vratarje, ki si bodo morali razdeliti delo, pa tudi od drugih maksimalno angažiranost.

Vprašljiva udeležba Rodmana in Saboliča

Kopitar še vedno računa tudi na Marcela Rodmana, ki je v nemškem prvenstvu utrpel poškodbo dimeljske mišice. Po pogovorih z zdravniki naj bi izkušeni reprezentant moral počivati tri tedne, potem pa bi lahko začel s polno obremenitvijo. "Nikoli ne moreš biti prepričan, da se bo to res zgodilo, a vsi upamo da se bo," je dejal Kopitar, ki je omenil tudi poškodbo reber Roberta Saboliča, o kateri pa bo več znano v četrtek.

Ta trenutek slovenski selektor lahko računa na štiri vratarje, šest branilcev in enajst napadalcev, s tem kadrom pa bodo najverjetneje morali odigrati prvi dve tekmi z Italijo.

Pretnar: Veliko je naboja že na treningih

Branilec avstrijskega Beljaka Klemen Pretnar se zaveda, da ga čakajo dolge in naporne, vendar pa nujno potrebne priprave za tako veliko tekmovanje. Kot je povedal ob začetku priprav, se je vedno lepo vrniti v reprezentanco, saj se igralci dobro razumejo med seboj. "Veliko je naboja že na treningih, kjer se mladi želijo dokazati. Vsi igramo dober hokej tudi v svojih klubih, pa tudi z uigranostjo ne bi smelo biti problema," je dejal Pretnar.

Za Jana Urbasa bo SP na Švedskem poseben izziv, saj si je tam služil tudi svoj klubski kruh. Zanj bo to prvo svetovno prvenstvo na najvišji ravni, saj so mu prejšnje preprečile poškodbe. Daljših priprav se ne boji in bodo po njegovem dobrodošle, seveda pa se že vsi veselijo prvih tekem, s katerimi bodo razbili monotonost treningov.

Slovensko reprezentanco najmočnejši nasprotnik v Mariboru čaka 19. in 20. aprila, ko se bodo pomerili s severnimi sosedi Avstrijci, prav s temi velikimi tekmeci pa se bodo na generalki 26. aprila še enkrat udarili na Dunaju. Kopitar si sicer želi še ene tekme tik pred odhodom na Švedsko, a je verjetnost zanjo precej majhna.