V kategoriji velikih podjetij so se v finale uvrstili: BTC s projektom BTC City in ženski smučarski skoki Goodyear Dunlop Sava Tires s projektom Pozor(!)ni za okolje, Petrol s projektom Daruj energijo za življenje, Siemens s projektom Ljubljana, pametno mesto in Si.mobil s projektom 11. Žur z razlogom: Mladi za mlade.

V kategoriji majhnih oz. srednje velikih podjetij pa so se v finale uvrstili ENJO Alenka Kügerl s.p. s projektom Varno bivanje - varno okolje brez kemikalij je odločitev za spremembe v delovanju in prevzemanju odgovornosti, podjetje Etika s projektom Sklop humanitarnih prireditev »Vitafit.si«, INFORMA ECHO s projektom Iniciativa Energija si, Interseroh s projektom Podari pokrovček – Majhen pokrovček za veliko pomoč ter Microsoft s projektom Simbioz@ e-pismena Slovenija.

Zmagovalec Evropske nagrade družbeno odgovornih praks v Sloveniji bo hkrati prejemnik evropske nagrade in se bo udeležil slavnostne podelitve, ki jo bo Evropska komisija organizirala 25. junija 2013 v Bruslju.

Na razpis za prvo Evropsko nagrado družbeno odgovornih podjetniških praks v Sloveniji se je sicer prijavilo 18 podjetij, 11 v kategoriji majhnih oz. srednje velikih podjetij in sedem v kategoriji velikih podjetij. Na razpis so se lahko prijavila podjetja v sodelovanju z najmanj enim nepodjetniškim deležnikom (partnerjem), kar predstavlja inovativen koncept na področju družbeno odgovornih nagrad, ki se običajno osredotočajo le na posamezna podjetja kot samostojne akterje.

Projekt poteka pod vodstvom CSR Europe, vodilne evropske poslovne mreže za družbeno odgovornost podjetij, in Business in Community (BITC), koordinatorja projekta v Sloveniji pa sta Mreža za družbeno odgovornost Slovenije in Ekvilib Inštitut, v sodelovanju s partnerskimi organizacijami. Pokrovitelj nagrade v Sloveniji je Janez Potočnik, evropski komisar za okolje.