Pokroviteljica letošnjega praznovanja mednarodnega dneva knjig za otroke je IBBY sekcija iz ZDA. Pesnica Pat Mora je v tokratni upesnjeni poslanici z naslovom S knjigosrečo okoli sveta mladega bralca povabila na pot branja.

Eden od osrednjih dogodkov, ki jih bo Slovenska sekcija IBBY pripravila s centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo Pionirska, bo simpozij na temo poezije. Na njem bodo sodelovali Igor Saksida, Niko Grafenauer,Peter Svetina, Andrej Rozman Roza, Matej Krajnc in skupina Tantadruj.

Peter Svetina je za STA dejal, da je v Sloveniji poezija za otroke za razliko od nemško govorečih držav zelo priznana. Opozoril je tudi na fenomen slovenskih avtorjev, ki pišejo poezijo tako za odrasle kot za otroke.

Svetovni dan knjig za otroke.

2. april je obeležen z rojstvom pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Letošnji praznik je v znamenju poezije. Tako je v Knjižnici Otona Župančiča potekala pesniška matineja S knjigosrečo okoli sveta, ki sta jo organizirali slovenski sekciji IBBY in Društvo slovenskih pisateljev. Obenem bodo odprli tudi razstavo z naslovom Pesem, boginja, zapoj!. Bralnospodbujevalna akcija se je začela 21. marca, na svetovni dan poezije, trajala pa bo do 23. aprila do slovenskega dneva knjig. Namen akcije je čim večje spodbujanje branja med mladimi.

Nocoj tradicionalno srečanje pisateljev

Zvečer bo na Društvu slovenskih pisateljev potekalo tradicionalno srečanje. Nanj so kot slavnostnega govornika povabili predsednika republike Boruta Pahorja. Na prireditvi bodo predstavili dobitnike nagrad in priznanj za mladinsko književnost v minulem letu.

Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY je bila ustanovljena leta 1953 v Zürichu, mednarodni dan knjig za otroke pa je v sklopu IBBY nastal leta 1967.