Ilirska Bistrica. »Zaradi popolne ohromitve dela občinske uprave, nesposobnosti vodenja občine, oviranja potrditve mandata nadomestnega člana občinskega sveta, oviranja osnovnih demokratičnih postopkov, kršenja zakonskih določil in pozivov številnih državnih institucij pozivamo župana Emila Rojca, naj za vodenje sej za sprejem proračuna pooblasti enega od podžupanov in razmisli o svojem odstopu,« je odločnih 11 ilirskobistriških opozicijskih občinskih svetnikov.

Obračunavanje med aktualnim in nekdanjim županom

Da je mera polna, je opozicija presodila po že petem prekinjenem nadaljevanju seje in dveh izrednih sejah, na katerih že več mesecev neuspešno sprejemajo občinski proračun za letošnje leto. »Župan Emil Rojc, ki v občinskem svetu že dolgo nima več potrebne večine, očitno ni sposoben voditi občine s konsenzom ali kompromisom, temveč trmasto vztraja pri svoji viziji proračuna in razvoja občine, ki očitno ni sprejemljiva za večino svetnikov,« so opozicijski svetniki zapisali v izjavi za javnost. Županu med drugim očitajo, da »na osebni ravni grobo šikanira in žali drugače misleče« ter da mu je uspelo v dobrih dveh letih mandata ustvariti konflikte s praktično vsemi sferami javnega življenja in tudi gospodarstva. Svetniki zato pričakujejo spremembe, sicer bodo razmislili tudi o razpustitvi občinskega sveta ali odstopu posameznih svetnikov.

Župan Rojc nam je odgovoril, da je peto nadaljevanje seje prekinil »zaradi neprimernega vedenje gospoda Antona Šenkinca« in tudi sicer je iz njegovega pojasnila razvidno, da odgovornost za tako dolgotrajno sprejemanje proračuna pripisuje opozicijskemu svetniku, sicer nekdanjemu županu in ostremu kritiku aktualnega župana. Toda Rojc mu ni ostal dolžan. »V mojem mandatu smo izkoristili v dveh letih dvakrat več evropskih sredstev kot gospod Šenkinc v osmih. Realizacija proračuna je vsako leto večja in bistveno večja, kot je bila v letih mandata gospoda Šenkinca, vrednost izvedenih investicij v dveh letih presega vrednost investicij v zadnjih štirih letih mandata gospoda Šenkinca,« je zapisal. Glede poziva k odstopu pa je župan dejal, da se mu je politika v zadnjih dveh letih resda zagnusila, a da bo svoj mandat končal tako, da bo imel čisto vest glede poštenosti in uspešnosti, »s čimer pa bodo imeli podpisani gospodje nesporno težave«.

»Vaše delo nam preseda«

Predstavniki civilne družbe v Ilirski Bistrici, med katerimi se je razprava vnela kar na socialnem omrežju Facebook, pa so kritični ne le do župana, ampak do kar vseh izvoljenih predstavnikov. »Dragi moji občinski svetniki, ne vem, kaj se greste, vendar je vaše delo do vseh nas popolnoma neodgovorno in obžalovanja vredno. Igrate se s potrpljenjem tistih, ki smo vas volili in ki pričakujemo, da boste kaj naredili za občane. Ne za sebe in svoje parcialne interese, ampak za občane, ki jim vaše delo že pošteno preseda,« je bil kritičen Aleš Zidar, strokovni vodja Društva za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom. Opozoril je, da so zaradi nesprejema proračuna poleg drugega pod vprašajem tudi evropska sredstva za različne projekte.vrž