Gorbačov, ki s svojimi reformami v osemdesetih letih prejšnjega stoletja ni uspel preprečiti padca Sovjetske zveze, simpatizira s protesti proti ruski politični korupciji, v katerih sodelujejo predvsem pripadniki naraščajočega srednjega razreda.

»Oblasti so uspele začasno ustaviti val protestov, toda težave niso izginile. Če bo vse ostalo, kot je bilo, bodo le še naraščale,« je po poročanju tiskovne agencije RIA opozoril Gorbačov na svojem predavanju. »To pomeni, da se bomo soočili z novim poskusom, da bi ruska družba prišla do resnične demokracije, in to bo zgodovinskega pomena,« je dejal.

Putin utrjuje svojo moč

Njegovo opozorilo prihaja v času, ko skuša Putin, ki je lansko leto dobil svoj tretji predsedniški mandat, konsolidirati svojo moč. Namesto, da bi z nasprotniki vzpostavil dialog, jih Putin raje marginalizira, poroča Reuters.

V minulem tednu so oblasti preiskovale urade tujih nevladnih organizacij, Putin je naročil vojaške vaje v Črnem morju, poleg tega pa je tudi obudil sovjetski naziv »delavski junak«. Tega so začeli podeljevati v Leninovi dobi, pripadel pa je tistim delavcem, ki so redno presegali zastavljeno delovno kvoto.

Rusko gospodarstvo v težavah

Ruska gospodarska rast se je od pričetka finančne krize leta 2008 več kot prepolovila, zdaj pa je blizu stagnacije, poroča Reuters. Strokovnjaki pozivajo k dolgoročnim strukturnim reformam, ki bi zmanjšale vlogo države v gospodarstvu, opozarjajo pa tudi na težave, povezane s starajočim se prebivalstvom ter na korupcijo.

»Prihajamo na točko, ko moramo odrezati perestrojko. Politika se vse bolj spreminja v imitacijo. Potrebujemo nov sistem vodenja države,« je še dejal Gorbačov, ki je pri svojih 82 letih še vedno aktiven v javnem življenju.