Istih let kot prijateljev sin so člani kvarteta The Strypes. Njihova povprečna starost je šestnajst let. Prihajajo iz mesteca Cavan na severu Irske. Lani aprila so izdali ploščo Young, Gifted and Blue. Štiri skladbe surovega ritem in bluza so zaigrane z ošabnostjo mladih Rolling Stones in brezkompromisnim pub rockom Dr. Feelgood. V toku lanskega leta so postali mala senzacija na britanskem otočju. Na koncerte so jih prišli pogledat tudi pop zvezdniki, kot sta Elton John in Noel Gallagher. Zanje so se potegovale številne založbe. Decembra so podpisali pogodbo za pet albumov z Mercury, za katerega so pravkar izdali prvi singel Blue Collar Jane. S črno-belega ovitka, oblikovanega po šabloni iz šestdesetih let, nas gledajo štirje mulci. Njihova mladostniška nonšalanca, navihana resnost in naivno postavljaštvo gredo skupaj s skuštranim fantovsko-uličnim beatom. Otroci, rojeni tik pred novim stoletjem, so ostali zvesti najboljšemu iz prejšnjega, dvajsetega stoletja. Rokenrol igrajo na polno. Jeff Beck, Dave Grohl in Paul Weller so se že razglasili za njihove oboževalce, Jools Holland jih je povabil v svoj koncertno-televizijski šov Later, ob koncertih po Britaniji so najavljena prva gostovanja po Evropi in v Tokiu.

Le kaj menijo o The Strypes avtorji nizozemske raziskave o vplivu glasbe na mladostnike, ki je bila objavljena v začetku leta? Rezultati (na vzorcu tristo šolarjev med dvanajstim in šestnajstim letom) so pokazali, da se vzorno vedejo tisti najstniki, ki poslušajo Justina Bieberja, One Direction, Beethovna ali džez – kako predvidljivo. In seveda, kdor posluša Sex Pistols, Odd Future, punk, hiphop ali trance, je težaven in dovzetnejši za nasilništvo in prestopništvo. Posebej so podčrtali, da lahko mladina, ki posluša »nevarno« glasbo, s svojim vedenjem »okuži« tudi svoje prijatelje. In The Strypes igrajo takšno glasbo, ki zna zastrupiti njihove vrstnike s surovim rokenrolom.

Nizozemsko raziskavo je postavil pod vprašaj sam Justin Bieber, ki bo prihodnje leto dopolnil dvajset let. Tabloidi zadnje mesece poročajo o njegovem problematičnem obnašanju, odpovedovanju koncertov, žuranju, pitju alkohola in prav nič zglednem vedenju. Fant, ki od petnajstega leta živi pod sojem žarometov, je na preizkušnji. Leta najstniškega idola so se mu iztekla, vstopa v kritična leta zvezdništva.

Eden takšnih najstniških idolov je bil v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja Leif Garrett, ki je igralsko pot začel že pri petih letih in bil pri svojih osemnajstih na vrhuncu slave. Za ta rojstni dan je pijan in drogiran povzročil prometno nesrečo, v kateri jo je hudo skupil njegov najboljši prijatelj. Nesrečni primer ga je preobrazil v vzorčni primer exhollywoodske zvezde v težavah s policijo in drogami. Pred dobrimi desetimi leti je bil botrom grungea Melvins pravšnji, da na plošči Thy Crybaby odpoje Smells Like Teen Spirit kot opozorilo vsem, ki se igrajo z ognjem slave in uspeha.