HTC je za Nokio drugi največji podpornik mobilnega operacijskega sistema Windows. Model 8S pa je eden prvih, na katerih je Microsoft ponudil svojo zadnjo različico Windows 8. Omenjeni mobilnik spada v srednji cenovni razred (stane približno 340 evrov) in za to vrednost ga vsekakor priporočamo.

Najprej, videti je odlično. Po našem skromnem mnenju, mogoče celo eden lepših HTC modelov do sedaj. Svežino mu predvsem daje zanimiva barvna paleta. Telefon je poleg tega še praktične velikosti. Ni prevelik, vsekakor ne premajhen. Diagonala zaslona mu meri 4 palce. V dlaneh deluje kot kakšen Samsung Galaxy S2. Kljub temu, da je njegovo ohišje v celoti iz plastike, nikakor ne deluje cenen. Še posebej pa je pohvale vredna nekakšna gumijasta prevleka zadnje strani naprave, ki daje občutek odpornosti in se odlično odnese v dlaneh uporabnika.

Sicer pa njegovo mesto v srednjem cenovnem razredu najbolj potrjujejo podatki o njegovem »drobovju«. Poganja ga namreč 1 GHz dual core procesor s samo 512 RAM-a. Vendar, za povprečnega uporabnika je tudi to čisto dovolj.

Brskanje po spletu je zadovoljivo hitro, samo premikanje po vsebinah pa dovolj gladko, da ni moteče. Skratka, prijetna izkušnja. Model 8S je opremljen s 5 MP kamero na zadnji strani, na prednji strani pa je nima. Fotografije in video posnetki so povprečni. Za gledanje videov in drugih medijskih vsebin nam zaslon postreže z ločljivostjo 480 x 800, 233 ppi.

Na koncu koncev, tudi če je delovanje naprave na trenutke počasno in ne tako tekoče, mu to z lahkoto odpustimo. Če je pa tako lep! In za dobrih 300 evrov vsekakor ne predrag, da bi venomer spraševali, ali nam je kje padel iz žepa.

VŠEČ NAM JE:

Videz

Občutek v dlaneh

Omogoča razširitev pomnilnika z microSD

GRAJAMO:

Baterija malce razočara

Brskanje po spletu ni brilijantno

Omejenost zgolj na Microsoftov brskalnik Explorer integriran Bing iskalnik

Sony Xperia T

Samsung ima svojo uspešno serijo naprav Galaxy, Sony pa Xperia. In, kot smo že pisali, je podjetje nedavno predstavilo svoj najzmogljivejši mobilnik, Xperio Z. Mi smo se tokrat pri abecedi ustavili pri črki T – Xperii T.

Pri medijski prepoznavnosti ji je veliko uslugo naredil tudi James Bond. Xperia T mu je namreč služila v zadnjem filmu Skyfall. Čeprav ta nima licence za ubijanje, jo lahko opišemo kot pravo 007 agentko.

Njen zaslon se razteza 4.6 palcev po diagonali, kar očitno pomeni, da gre za večji mobilnik. S tem pa sprejmemo kompromis med praktičnostjo v žepu in praktičnostjo pri sami uporabi. Sicer pa je ohišje naprave dovolj elegantno in tanko, da nas pri prenašanju ne ovira. Kot pri večini Xperij pa so nas ponovno zmotili vtiči za priključke, ki preveč izstopajo in uničijo eleganco, ki bi si jo James Bondov mobilnik zasluži.

Brskanje po spletu je na velikem zaslonu užitek, naprava pa to dobro podpira s svojim 1.5 GHz dual core procesorjem z 1 GB RAM-a. Na zaslonu ločljivosti 1280 x 720 so vsebine jasne in kontrastne, nad večopravilnostjo in drugimi nalogami nimamo večjih pripomb. Xperia T je opremljena s 13 MP kamero na zadnji strani in 1.3 MP na prednji. S fotografijami in videoposnetki smo zadovoljni. Manjka jim sicer malce kontrasta in globine.

Sonyju je tudi s tem modelom uspelo zadostiti uporabnosti in učinkovitosti. Vendar, nekaj vseeno manjka. Če bi imeli na izbiro Samsung S2, iPhone ali kakšen Androidov HTC, bi se verjetno odločili za slednje. Ključen razlog za to pa je, da nam naprava v dlaneh ne deluje najbolj prepričljivo. Kot se je nekdo že pošalil. »It has a licence to kill, but it lacks licence to thrill!«

VŠEČ NAM JE:

Aluminijasta zadnja stran naprave

Dimenzije

Hitrost in odzivnost

Bravia zaslon

GRAJAMO:

Videz

Cena: 560 evrov