Dirka Po Flandriji (Ronde van Vlaanderen) sodi med osem največjih spomladanskih enodnevnih dirk, ki skupaj s poletno-jesenskim paketom šestih enodnevnih sodi v niz največjih dirk WorldTour. Mednje mednarodna zveza UCI šteje tudi največje etapne dirke. Spomladanski paket se je začel sredi marca z italijansko Milano–San Remo, druge so razporejene v dobrem mesecu dni v predelu Francije, Belgije in Nizozemske. Vsaka od njih ima svoje značilnosti, s čimer favorizira določen tip kolesarjev. Z izjemo E3 in Valonske puščice so vse krepko daljše od 200 kilometrov. Do Roubaixa kolesarji vozijo več kot 50 kilometrov po kolovozih iz velikih granitnih kock. Tlakovan je tudi del vzpetin na E3 Harelbeke in dirki Po Flandriji. Še najbolj »humana« je Gent-Wevelgem, na kateri je Borut Božič v nedeljo osvojil drugo mesto za Petrom Saganom.

Ta četverček dirk je lani zaznamoval Tom Boonen. V zgodovino se je vpisal s štirimi zaporednimi zmagami. Boonenu, članu elitne zasedbe orjakov Omega Pharma, je Jure Zrimšek že pred leti zaradi surove moči nadel vzdevek Drvar. Zakaj so Švicarja Fabiana Cancellaro poimenovali Spartakus in mladega megazvezdnika Petra Sagana Terminator ali Saganator, ni treba dodatno pojasnjevati. Trase pač zahtevajo izjemno moč, tudi šest ur in več, na koncu pa velikokrat tudi hitrost. To se lahko zgodi tudi v nedeljo po 260 kilometrih, ko bodo kolesarji imeli za sabo 17 vzpetin, slabo vreme, stres okvar in padcev. Preizkušnje aprilskega niza Amstel Gold, Valonska puščica in najstarejša enodnevna dirka Liege–Bastogne–Liege, ki jo imenujejo tudi »mati klasik«, so speljane po lepših cestah, vendar z mnogo več klanca, zato v ospredje pridejo lažji kolesarji, ki bolje plezajo na klance. Na bolj ravninskih dirkah so imeli slovenski kolesarji doslej več uspeha. Edino uvrstitev med deseterico v ardenskih klasikah beleži Tadej Valjavec. Zanimivo pa je, da ima najboljšo slovensko uvrstitev na Po Flandriji Prekmurec Simon Špilak, ki je pred petimi leti vse presenetil z devetim mestom, velja pa za dobrega hribolazca in ne sprinterja, kot je Božič, ki želi biti na velikonočno nedeljo znova povsem v ospredju.

Tudi peterica slovenskih kolesarjev na uradni startni listi »Ronde« Blaž Jarc (NetApp), Grega Bole (Vacansoleil), Jure Kocjan (Euskatel), Kristijan Koren (Cannondale) in Borut Božič (Astana) se razlikuje po osebnih značilnostih, po vlogah v ekipah, izkušnjah. »Forma je dobra, vendar bom na Flandriji zelo težko konkurenčen,« je v napovedi previden 24-letni Blaž Jarc, član povabljene nemške ekipe NetApp. Na pripravljalni dirki Trije dnevi De Panne je včeraj končal na 23. mestu, potem ko je bolje odpeljal dopoldansko sprintersko etapo kot popoldanski kronometer, vlogo favorita pa je upravičil 1:45 minute hitrejši Sylvain Chavanel. »Flandrijo bom seveda poskušal speljati do konca. Tudi zaradi naslednje nedelje, ko me znova čaka Pariz–Roubaix. Dobrodošlo bo, da bom imel od prej v nogah eno 250 kilometrov dolgo dirko več,« visokorasli mladenič predvideva, da ima prihodnji teden v Franciji več možnosti. Marko Kump (Saxo) pa se je z direktorjem dogovoril, da lahko izpusti te tekme, da trenira.