Teniška igralka Jelena Janković je v polfinalu turnirja WTA v Miamiju izpadla proti Rusinji Mariji Šarapovi (2:6, 1:6), toda Srbkinja je dobila novo potrditev, da je v letošnji sezoni spet pripravljena za boj z najboljšimi na svetu.

Korak proti ponovni vrnitvi v sam vrh ženskega tenisa je Jankovića naredila že konec februarja v Bogoti, ko je prekinila skoraj triletno sušo brez lovorike na turnirjih WTA. Kljub temu ni zapadla v takšno krizo kot leta 2006, ko so se njeni porazi vrstili drug za drugim in je razmišljala celo o koncu kariere. »Imela sem zelo slabo obdobje. Težko je že, če izgubiš en dvoboj, če se nabere nekaj porazov zapored, pa je vse skupaj še huje. Vesela sem, da nisem prenehala igrati tenisa, saj v tem primeru ne bi doživela vseh lepih stvari, ki so me spremljale v naslednjih letih,« se spominja Jelena Janković, ki je zaradi te izkušnje tudi spremenila pogled na tenis. »Na igrišču se skušam čim bolj zabavati. Tenis je samo igra, na svetu pa je veliko pomembnejših stvari.«

Jelena Janković se je s tenisom začela ukvarjati v teniškem klubu Crvena zvezda, potem ko ji je pri devetih letih dal v roke lopar starejši brat Marko. Hitro je potrdila, da ji talenta ne manjka, zato jo je v svojo šolo na Floridi vzel priznani trener Nick Bollettieri. Toda tenis ni bil njena edina otroška ljubezen, kajti v rosnih letih je precej časa posvetila tudi igranju klavirja. Pri pritiskanju na črne in bele tipke je bila tako nadarjena, da je v določenem obdobju razmišljala, da glasbo postavi pred šport.

Jankovićeva je nato vseeno izbrala tenis. To je bila dobra naložba, saj je v karieri samo s turnirskimi nagradami zaslužila dobrih trinajst milijonov dolarjev. Precej denarja je že porabila, saj je Srbkinja znana po pretiranem zapravljanju denarja, predvsem za oblačila in nakit, nekaj pa ga je vložila tudi v nepremičnine. Strasti nakupovanja se ni znala upreti niti v Portorožu, kjer je leta 2010 igrala na zadnjem turnirju WTA, ki ga je gostila slovenska Obala. »Kupila sem kopalke, saj sem na morju. Zraven je bilo še nekaj oblekic. Nikoli ni lepo, če se vrneš domov praznih rok. Vsi skupaj v moji ekipi smo si kupili še kape s ščitkom za zaščito pred soncem,« je tedaj povedala.

Njena največja navijačica je mama, ki jo spremlja na vseh večjih turnirjih. »Tesno sem povezana z družino, a žal ne morejo vsi potovati na turnirje z menoj, ker imajo svoje obveznosti. Moja mama je bila z menoj pri vseh uspehih in razočaranjih. Zjutraj me samo pogleda in ve, kako razpoložena bom odšla na igrišče. Zelo ji zaupam in je kot moja najboljša prijateljica,« je o družini pripovedovala srbska teniška igralka, ki pravi, da je njena najljubša knjiga Most na Drini srbskega Nobelovega nagrajenca Iva Andrića.

Najboljše teniške igralke so ves čas po drobnogledom tudi zaradi ljubezenskega življenja. Jankovićeva je pred leti, ko je bila še samska, dejala, da bo moral biti njen spremljevalec visok vsaj dva metra, zabaven in pripravljen hoditi na dnevne sprehode z nujnim zapravljanjem v trgovinah. Kako so se njeni partnerji izkazali pri teh zahtevah, ne vemo, a zagotovo niso bili visoki dva metra.

Najprej naj bi njeno srce ogrel Jamie Murray (1,9 metra), leto starejši brat bolj znanega Andyja Murrayja. Skupaj z njim je Jankovićeva osvojila svoj edini naslov na turnirjih za grand slam, a v najmanj prestižni kategoriji mešanih dvojic. Da je njun odnos globlji od zgolj profesionalnega igranja tenisa, je razkrila javna obljuba Jankovićeve, da bo v primeru končne zmage Jamieju Murrayju podarila poljub. Murray se je nato povsem ogrel za Jankovićevo, toda ko je rezerviral letalsko vozovnico za Beograd, je njegova simpatija nemudoma pobegnila na dopust v Španijo.

Jankovićeva je zdaj v stalni zvezi z Mlađanom Janovićem (1,9 metra), ki je reprezentant Črne gore v vaterpolu. Lansko jesen se je v srbskih medijih razširila novica, da se je par, ki se je spoznal na olimpijskih igrah leta 2008, razšel zaradi pomanjkanja časa za skupno druženje. Novico je Jankovićeva zanikala: »Moje zasebno življenje je urejeno. Nikakor ne drži, da s svojim fantom nisem več skupaj. Srečna sem v zvezi s Mlađanom.«