Kočevsko podjetje RSM komponente, ki proizvaja avtomobilske dele, bo zmanjševalo število zaposlenih. Koliko od 40 delavcev – večina jih ima pogodbe za določen čas – bo ostalo brez službe, še ni znano, saj nam Gregoryja Michaela Williamsa, zakonitega zastopnika družbe, kljub številnim poskusom ni uspelo priklicati.

Melita Mikulič iz uprave podjetja je zgolj potrdila informacijo, da bodo krčili obseg proizvodnje. Pojasnila je, da je zakoniti zastopnik podjetja za dlje časa odpotoval v Anglijo – edini družbenik družbe RSM komponente je namreč RSM Industries Limited s sedežem v Coventryju – in da bo na vprašanja odgovoril prek e-pošte.

Zaposleni v RSM komponente so povedali, da jih je vodja podjetja pred kratkim obvestil, da bo zmanjševal število zaposlenih in ni pojasnil, ali bo proizvodnjo popolnoma ukinil ali nadaljevali v manjšem obsegu. Število zaposlenih v podjetju, ki je bilo ustanovljeno oktobra 2008, je ves čas nihalo, saj je bila proizvodnja vezana na naročila. Na Zavodu RS za zaposlovanje sta se doslej prijavila dva delavca, oba zaradi izteka pogodbe za določen čas. Kot so povedali delavci, je vodja nekaterim že povedal, naj ne pridejo več v službo. Stopnja registrirane brezposelnosti na Kočevskem je januarja znašala že 22 odstotkov, konec februarja pa je bilo na uradu za delo v Kočevju prijavljenih 1663 brezposelnih oseb.

Ena izmed redkih svetlih izjem je kočevska podružnica podjetja Kolektor Sikom, ki bo do aprila dodatno zaposlila pet delavcev. » V Kočevje bomo preselili še en del proizvodnje iz Idrije,« je pojasnil Jaka Ogrič, vodja podružnice v Kočevju. Kolektor je pred petimi leti v Kočevju začel proizvajati komutatorje s 24 delavci, pred dvema letoma je proizvodnjo razširil in število zaposlenih podvojil, z najnovejšim razpisom bodo število zaposlenih povečali na 71. Kot je še povedal Ogrič, bodo letos izkoristili vse zmožnosti znotraj proizvodne hale na Trati, razmišljajo pa tudi o novih širitvah. Zaradi povečevanja proizvodnje v Kočevju pa v Idriji ne bodo zmanjševali števila zaposlenih, saj bodo tam uvedli nove programe.