Največkrat je naslikan poleg pisanic ali pirhov. Slednji so po tradiciji rdeče barve, saj pirh pride od piros, kar po madžarsko pomeni rdečo barvo, po grško ogenj, pyrěti pa po češko pomeni pordeti. Zajec naj bi bil kot prispodoba germanske boginje Eastre tisti, ki znese velikonočno jajce. Od imena Eastra pa prideta easter in Ostern, britansko in germansko ime za veliko noč. Od tod tudi easter hare in Osterhase, kakor Angleži in Nemci imenujejo velikonočnega zajca, istega izvora pa je tudi ime znane in vplivne madžarske plemiške družine Esterhazy. Zanimivo, da na velikonočnih mizah zajec niti ni pogost, najbrž zato, ker je zajčevina od nekdaj veljala za dietno, domala vegetarijansko meso (v nekaterih deželah severovzhodno od nas perutninsko, zajčje in podobno meso še dandanes dejansko velja za vegetarijansko)! Za veliko noč pa mora biti na mizi karseda bogata hrana, zato zajec tam pač nima mesta. Ampak tradicijo velja tu in tam prikrojiti po svoje, saj dandanes povečini ne lomastimo vse dni s sekiro po gozdovih in ne opravljamo celodnevnih težaških del, da bi bili upravičeni do tako kalorične hrane. Veliko noč si lahko naredimo manj obremenilno in na mizo namesto svinjine postavimo jedi iz zajčjega mesa, regratovo solato z jajci, morda jajčno omleto, v katero vmešamo popražen regrat, priložimo pa ji hrenovo omako ali sveže nariban hren. Če zraven tega na mizo postavimo še orehovo potico, velikonočno vzdušje nikakor ne bo trpelo.

Dušeni zajec z domačimi njoki

Potrebujemo: 1 kg zajčjega mesa (če zajca ne znamo uloviti, ga lahko nadomestimo s kokošjo), 100 g kolerabe, 100 g zelene, 70 g masla, lonček sladke smetane, 1,5 dl suhega belega vina, morsko sol, žajbelj, timijan, peteršilj, rožmarin. Za domače njoke še 500 g krompirja, 180 g ostre ali polnozrnate moke, 20 g pšeničnega zdroba, 30 g masla, 1 jajce, morsko sol.

Priprava: Meso ločimo od kosti, ki jih skupaj z nekaj jušne zelenjave in z začimbami 45 minut počasi kuhamo v pol litra vode, da dobimo čisto zajčjo juho. Krompir operemo in damo kuhat v hladno vodo. Ko zavre, ga kuhamo še 25 minut. Meso narežemo na tanke rezine. Kolerabo in zeleno očistimo, olupimo in narežemo. V široki posodi segrejemo maslo in nanj stresemo narezana meso in zelenjavo. Premešamo in pokrito počasi dušimo, da se zelenjava zmehča, meso pa porumeni. Medtem kuhan krompir olupimo in pretlačimo. Še toplemu primešamo maslo in sol, mlačnemu pa še jajce, moko in pšenični zdrob. Zgnetemo v testo in oblikujemo v nekaj dolgih, za moški prst debelih svaljkov, ki jih narežemo na njoke. V veliki posodi jih v veliki količini slanega kropa pri malem ognju (ravno toliko, da rahlo brbota) počasi kuhamo 10 minut. Zajčjo juho precedimo, s kosti oberemo ostanke mesa in jih dodamo precejeni juhi. Dušenemu mesu in zelenjavi dodamo začimbe, zalijemo z vinom in med mešanjem pražimo, da se vino povsem ukuha. Prilijemo vročo zajčjo juho in prevremo. Kuhane njoke odcedimo, damo k mesu in zelenjavi, zalijemo s smetano ter vse skupaj počasi kuhamo še kakšno minuto. Postrežemo kot glavno jed.