Tudi če se nam slaba trojka, ki jo je v javnomnenjski redovalnici dobila vlada premierke Alenke Bratušek na začetku svojega mandata, ne zdi ravno bleščeča ocena, je treba povedati, da je višja ne samo od tiste, ki jo je v svojem poldrugem letu vladanja kadarkoli dosegla vlada Janeza Janše, višja je tudi od zaupanja, ki jo imajo vprašani v slovenske banke, so zapisali v Večeru.

Na vprašanje, ali podpirate novo vlado Alenke Bratušek, je 31,6 odstotka vprašanih odgovorilo, da jo podpira, 30,2 odstotka pa, da je ne podpira. Novo vlado po anketi, objavljeni v današnjem Večeru, nadpovprečno podpirajo starejši od 65 let, anketirani z višjimi dohodki (2000 evrov in več), tisti, ki v gospodinjstvih živijo sami, volivci PS, SD, DeSUS in DL, pa tudi tisti, ki v večji meri zaupajo bankam v Sloveniji.

Podpovprečno podporo pa ima vlada pri mlajših (od 30 do 39 let), anketiranih s skromnejšimi prihodki (800 do 1600 evrov), volivcih SDS in NSi in tistih, ki ne bi šli volit.

Bankam v Sloveniji po rezultatih ankete zaupa petina vprašanih, ne zaupa pa jim 45,8 odstotka vprašanih. Nevtralen odgovor je podalo 32,7 odstotka vprašanih, z "ne vem" pa je odgovorilo 1,6 odstotka vprašanih.

Anketa ugotavlja tudi osip zaupanja v politične stranke, ugotavlja časnik. Vrstni red na vrhu strankarske lestvice se sicer ni spremenil, sta pa največ v primerjavi s podatki iz januarske ankete izgubili vodilni SD (zdaj jo podpira 11,2 odstotka vprašanih, januarja 16 odstotkov) in SDS (zdaj 9,6 odstotka, januarja 14,1).

Bistveno je v primerjavi z januarjem izboljšala svoj položaj na tretjem mestu PS (zdaj 7,8 odstotka, januarja 3,4 odstotka). Na četrtem mestu je NSi (zdaj 3,4 odstotka, januarja 3,1 odstotka), na petem pa SLS (zdaj 2,8 odstotka, januarja pet odstotkov).

Na dnu lestvice sta DeSUS (zdaj 1,6 odstotka vprašanih, januarja 1,9 odstotka) in DL (zdaj 1,3 odstotka, januarja 3,5 odstotka). Delež neopredeljenih se je v primerjavi z januarskimi podatki vidno zvečal in zdaj zajema slabih 60 odstotkov anketiranih.

Raziskavo javnega mnenja je izvajalo podjetje RM Plus od 22. do 25. marca. V telefonski anketi je sodelovalo 700 naključno izbranih oseb, starih 18 let ali več.