V izstopni izjavi, ki jo je na svoji spletni strani v sredo zvečer objavil časnik Demokracija, je Capuder pojasnil, da se je za izstop odločil v ugovor "servilni potezi Slovenskega PEN, ki je bila izglasovana v najožjem krogu, v soglasju z zdajšnjo politično klimo, kjer sta na kocki čast in svoboda slovenskega naroda". Dodal je, da izstopa iz "druščine, ki je tako očitno poteptala svojo ustanovno listino" in pozval vse tiste, ki se z njim strinjajo, naj storijo enako.

Stres pa je v svoji izstopni izjavi zapisal, da je izključitev Janše po njegovi oceni in globokem prepričanju politizacija, ki je v nasprotju z ustanovnimi načeli PEN. Ker bi njegovo nadaljnjo članstvo v Slovenskem centru PEN lahko pomenilo, da se s tem strinja, je nepreklicno izstopil.

Po poročanju spletnega portala Delo.si sta iz Slovenskega centra PEN protestno izstopila tudi pesnik Tone Kuntner in novinarka, prevajalka in esejistka Alenka Puhar. Ob tem navajajo tudi pismo, ki ga je pisatelj Drago Jančar naslovil na upravni odbor Slovenskega centra PEN. V njem odbor sprašuje, ali so ob izključitvi Janše pretehtali dejstvo, da sta Kuntner in Puharjeva izstopila že zaradi odločitve častnega razsodišča.

Jančar je za Delo sicer povedal, je bilo ugovorov zoper Janševo izključitev več, le da so bili večinoma interne narave.