V včerajšnji drugi etapi je Blaž Jarc v dresu nemške ekipe NetApp osvojil osmo mesto. V živo je izkusil demonstracijo moči in taktike ekipnih svetovnih prvakov Omega Pharma Quick.step z junakom lanskih klasik Tomom Boonenom in zmago novega člana te zasedbe Marka Cavendisha, najboljšega sprinterja na svetu. Jarc je bil v druščini uveljavljenih mojstrov hitrih zaključkov (Vivivani, Chicchi, Kristoff, Demare, Feillu). 24-letni kolesar iz Mirne Peči sicer velja za specialista za vožnjo na čas, kar je nalašč za dodatno dokazovanje v današnji popoldanski zadnji poletapi (14 km). Za favoritom Sylvainom Chavanelom zaostaja le devet sekund.

V torek se je v prvi etapi z 12. mestom, drugim v glavnini, izkazal tudi Luka Mezgec (Argos – Shimano). »Vsi smo pričakovali, da bo do cilja pripeljala celotna skupina, vendar nas je Peter Sagan presenetil. Znova tam, kjer ni nihče pričakoval. Tako smo sprintali le za 11. mesto. S tem, da me je premagal le Andre Greipel, sem zelo zadovoljen. Prav tako vsa ekipa,« se je razgovoril Kamničan. Zanj je izjemno priznanje, da je kot novinec že dobil podporo ekipe pred bolj uveljavljenimi, kot sta Nemec Kittel in Nizozemec Veelers. Še bolj, ker se šele uči specifičnih razmer na belgijskih klasikah. »Izkušnje so pol uspeha. Saj je pomembna moč, a tisti, ki poznajo ceste, imajo velikansko prednost. V nedeljo na Gent-Wevelgemu sem to plačal z odstopom. Tudi danes v drugi etapi De Panne smo štirje kolesarji ekipe že v prvi polovici dirke zaostali za glavnino zaradi vetra. Porabili smo ogromno moči, da smo jo sploh ujeli. Ker sem rahlo prehlajen, v zaključku nisem imel več moči, da bi lahko sodeloval v zaključnem sprintu. Če bi ostal spredaj, mi bi ekipa znova pomagala, tako pa...« je potožil. O nastopu v današnji dopoldanski etapi, ki jo je pred 12 leti dobil »Ljubljanski lev« Zoran Klemenčič, bo zaradi zdravstvenih težav še razmislil. V Flandriji žal ne bo vozil: «Že vnaprej sem bil določen kot rezerva. S temi zdravstvenimi težavami pa nima smisla upati.«

V drugačni vlogi je Kristijan Koren, eden najbolj cenjenih pomočnikov novega mega zvezdnika Petra Sagana. »Po tihem sem se nadejal, da bi na dirki De Panne lahko tudi nekaj zase naredil, a imam ob Saganu in sprinterju Vivianiju (za Cavendishem, op. p.) zvezane roke. Saj je vse lepo, če zmagujemo, vendar bi ponekod le rad videl napisano tudi Koren. No, moral bom počakati na Pariz-Roubaix,« je razmišljanja razkril Primorec. V ekipi Cannondale nič ne prepuščajo naključju. Čeprav je Sagan včeraj vozil z majico vodilnega, je zgolj iz vljudnosti v zadnjih kilometrih zaostal in majico predal Francozu Demareu brez boja. Tako danes ne bo spravil v zadrego organizatorjev, da bi se dirka nadaljevala brez vodilnega. Sagan in vodonosci s Korenom bodo začeli počivati za nedeljo.