»Počasi se sestavlja mozaik, a še zdaleč ni sestavljen. Trenutno se veliko pogovarjam s trenerji, ki so bili člani reprezentance v tem mandatu, ter jih sprašujem, kaj je bilo v reprezentanci slabega in kaj dobrega. Slabe stvari si želim odpraviti in graditi na dobrih stvareh,« nam je včeraj povedal Dušan Blažič. »Ta trenutek težko rečem, koliko tekmovalcev bo izpolnilo kriterije, na podlagi katerih se bodo razvrstili v reprezentančne programe. Vem pa, da se bom držal kriterijev, ki so bili narejeni novembra. V tem trenutku tekmovalci še zbirajo točke FIS, ki jim lahko zagotovijo višji status.«

Blažič pravi, da komaj čaka na 11. april, ko bo znano, koliko reprezentantov se bo znašlo v določenih razredih, na podlagi česar bo lahko ožje opredelil naloge posameznih trenerjev. Za zdaj natančno ve, da bo imel v strukturi vodenja vodjo moških in ženskih reprezentanc, ki bosta istočasno tudi trenerja na terenu. Njuna glavna naloga bo, da bosta skrbela za sodelovanje ekip, od najvišje v svetovnem pokalu do mlajših. »Tekmovalci se morajo med seboj dopolnjevati. Če kateri med njimi ne bo dosegal pričakovanih rezultatov, bo naloga trenerja, da mu pove, da ni dovolj dober, ter da priložnost mlajšemu tekmovalcu, ki bo imel možnost hitrejšega napredka. Kdor si ne bo zaslužil, ne bo v ekipi. Za takšna pravila igre bodo vedeli vsi. Ali nekdo ne bo izpolnjeval želenih kriterijev avgusta, septembra ali med sezono, je vseeno,« odločno napoveduje Blažič.

»Strinjam se, da se bom novega posla lotil bolj avtoritativno. Sicer sem bolj mehka duša, a sem si rekel, da če sem že sprejel izziv, bom šel po poti, ki je trenutno najprimernejša. Večkrat sem v medijih in v pogovorih zasledil, da je bilo v zadnjih sezonah bolj tako,« pravi Blažič.

Bodoči nova vodja slovenskega alpskega smučanja pravi, da so mu nekateri trenerji že dali pozitiven odgovor o sodelovanju, nekateri pa bi radi najprej videli pogodbe, s kolikšnimi sredstvi bodo razpolagali in kateri bodo člani reprezentanc. »Upam, da jim bom to lahko ponudil čim prej. V vsakem primeru si obetam, da bo do 15. aprila v celoti znana trenerska struktura slovenske alpske smučarske reprezentance. Lahko rečem, da so praviloma trenerji, s katerimi se pogovarjam o delu v slovenski reprezentanci, pripravljeni delati s polno paro. Pomembno je, da dobimo imena, ki bodo osem mesecev na leto, kolikor traja sezona, garala,« je sklenil Blažič.