Komisija v sestavi Lojzka Bratuž, Robert Petaros, Zora Tavčar, Diomira Fabjan Bajc, Neva Zaghet, Magda Jevnikar in Marij Maver, je v utemeljitvi zapisala še, da je pesnikova poezija bivanjska, saj odpira vprašanja o smislu življenja v današnji čedalje bolj razčlovečeni in popredmeteni družbi.

Komisija je pregledala 30 del zamejskih in zdomskih avtorjev z letnico 2012, nagrado pa bodo zamejskemu pesniku predali na svečani podelitvi 8. aprila v Peterlinovi dvorani v Trstu, so sporočili iz založbe Mladika.

Nagrado vstajenje so prvič podelili leta 1963, ko so se v Trstu na sedežu Slovenske prosvete na pobudo pesnika in duhovnika Stanka Janežiča zbrali predstavniki zamejskih demokratičnih in katoliških organizacij, revij, časopisov ter Mohorjevih družb iz Gorice in Celovca.

Nagrada je namenjena zamejskim in zdomskim pesnikom, pisateljem in znanstvenikom, ki običajno ustvarjajo v težjih razmerah, kot bi v matični domovini, in zato dosežejo manjši odziv in druga javna priznanja. Od leta 1973 denar za nagrado zagotavlja Zadružna kraška banka na Opčinah. Nagrado za leto 2011 je prejel Marjan Pertot za knjigo Lepa Vida ob Srebrni reki.