Evropski rokometni veljaki so si v novoustanovljenem evropskem pokalu EHF privoščili neverjetno posebnost (beri: neumnost). V drugem delu tekmovanja so bile štiri skupine s po štirimi klubi, napredovanje v četrtfinale pa naj bi si zagotovila po dva najboljša iz vsake. Toda EHF je po drugem krogu sklenil, da francoskemu Nantesu (igral je v skupini D) kot gostitelju sklepnega turnirja najboljše četverice ni potrebno igrati v četrtfinalu. To pomeni, da bi v četrtfinalu poleg zmagovalcev štirih skupin (Göppingen, Rhein Neckar Löwen, Holstebro, Magdeburg) igrali še dve najbolje drugouvrščeni moštvi, tretje najslabše pa bi (ker bi Nantes avtomatično napredoval) ostalo praznih rok. Nantes je na koncu skupinskega dela osvojil drugo mesto, glede na točkovni izkupiček (La Rioja 9, Maribor 7, Kolding 6) pa naj bi med tremi drugouvrščenimi ekipami napredovali Španci in Slovenci.

A čudnih pravil EHF s tem še ni bilo konec. Pri določanju najboljših drugouvrščenih ekip so gospodje na Dunaju sprejeli tudi sklep, da se črtajo izidi tekem z najslabše uvrščenimi v skupinah. La Rioja je ostala brez štirih točk, ki si jih je priigrala z dvema zmagama proti švedski Eskilstuni Guif, Maribor Branik brez dveh zaradi uspeha proti norveškemu Elverumu doma, Kolding pa prav tako brez dveh zaradi zmage proti ukrajinskemu Motorju iz Zaporožja v gosteh. Med tremi drugouvrščenimi klubi (poleg Nantesa) so bili po novem točkovanju najboljši Mariborčani (5), sledili pa so jim Danci in Španci (po 4), a je zaradi boljše skupne razlike v zadetkih (Kolding + 14, La Rioja + 4) v četrtfinale napredoval danski klub. Noro, bi rekel nekdanji televizijski junak Hugo.

Zato je bilo že pred žrebanjem jasno, da bodo Štajerci za nasprotnika v četrtfinalu dobili enega izmed treh nemških klubov, ki so bili najboljši v svojih skupinah, kajti z danskim Holstebrojem so igrali že v isti skupini. Kroglice so za prvi par določile danski obračun Kolding – Holstebro, zatem so svojega nasprotnika dobili Mariborčani, tretji par pa je nemški dvoboj Magdeburg – Rhein Neckar Löwen. V skupinskem delu tekmovanja je Göppingen v konkurenci z La Riojo, Cimosom in Eskilstuno Guif osvojil prvo mesto v skupini A z desetimi točkami (pet zmag in poraz proti Špancem v gosteh). Nemci so dobili tudi obe tekmi z zdesetkanimi Koprčani: v dvorani Bonifika z 39:36, doma pa z 38:32.

»Naš nasprotnik je klub, ki prihaja iz najmočnejše rokometne lige na svetu in ki je svojo kakovost dokazal z nedavno ligaško zmago proti evropskemu prvaku Kielu. S prihodom slovenskega reprezentančnega vratarja Primoža Prošta je Göppingen dobil še zadnjo dodano vrednost, ki jo je potreboval. O igralskem kadru nemškega kluba lahko govorimo le v superlativih,« pravi mariborski trener Marko Šibila. Klubski direktor Andrej Bauman napoveduje, da bo to največja tekma v dosedanji rokometni zgodovini štajerske prestolnice in da bo dvorana Tabor zagotovo razprodana, Šibila (Mariborčani so edini slovenski moški rokometni klub, ki še ostaja v letošnji Evropi, po neuspehih Velenjčanov in Celjanov proti nemškima Flensburgu in Hamburgu pa lahko Štajerci maščujejo najboljša slovenska kluba) pa dodaja: »Vseeno sem z žrebom zadovoljen. Po eni strani bomo gostili eminentnega nasprotnika, po drugi pa bodo igralci našega kluba imeli odlično priložnost, da se dokažejo proti evropskemu velikanu. Evropska pričakovanja smo že presegli, četrtfinale pa je za nas nagrada, čeprav bomo seveda skušali Göppingenu zagreniti življenje.«

Kot zmagovalec skupine bo imel Göppingen (klubski proračun za letošnjo sezono je dobrih pet milijonov evrov) prednost povratne tekme na domačem igrišču. »Igro Mariborčanov dobro poznam, čeprav sem si jo na posnetkih ogledal šele pred kratkim, ko sem svojo ekipo pripravljal za tekmi s Cimosom. Igrajo hiter, atraktiven in sodoben rokomet, takšen, kot ga je prikazala tudi reprezentanca Slovenije na letošnjem svetovnem prvenstvu v Španiji. Čaka nas težka naloga,« meni Velimir Petković, trener trenutno desetouvrščenega kluba v nemški ligi. V njegovi ekipi je kar osem tujcev (trije Srbi, dva Čeha, po en igralec iz Slovenije, Črne gore in Bosne in Hercegovine), poleg Slovenca Primoža Prošta, ki je k zmagi na sredinem derbiju doma proti Kielu (33:29) prispeval neverjetnih 21 obramb (v soboto v pokalu EHF enajst k uspehu proti La Rioji z 32:31 za prvo mesto v skupini), sta tudi stara znanca s slovenskih igrišč, Momir Rnič (Srbija) in Enid Tahirović (BiH).