Ravne na Koroškem. V petek je bil v Uradnem listu objavljen razpis, s katerim v občini Ravne na Koroškem iščejo novega direktorja za tamkajšnji Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (ZKŠTM), ki se ga je v javnosti prijelo ime superzavod. V omenjenem zavodu so se doslej obnašali zelo negospodarno in poslovali po domače. Skupna izguba zavoda je ob koncu lanskega leta presegla 236.000 evrov in kljub temu jim je za pokritje obveznosti zmanjkalo še 377.000 evrov, ki jih bo v letošnjem proračunu morala zagotoviti občina.

Župan: Ni razlogov za ukrepanje

Ravenski župan Tomaž Rožen, ki je zaradi številnih očitkov imenoval posebno ekspertno komisijo, ki je pregledala poslovanje zavoda, pa kljub številnim odkritim nepravilnostim še vedno meni, da so delali v skladu z zakonom, zato razlogov za morebitno kazensko ovadbo proti nekdanjim odgovornim po njegovem ni. Rožen bi, če bi se prejšnji direktor zavoda Aleksander Kotnik medtem ne presedel na direktorski stolček ravenske glasbene šole, terjal njegovo razrešitev, tako pa razlogov za ukrepanje nima.

Spomnimo, da je komisija ugotovila številne nepravilnosti, med drugim tudi izrabljanje študentskih napotnic, ki so jih izdajali vsevprek, tudi za dela, ki so jih opravljali upokojenci, urne postavke za enaka dela pa so bile precej različne. Prav tako so med hujšimi kršitvami izpostavili blagajniško poslovanje, ki ni bilo v skladu z zakonom o računovodskih standardih.

Sreče pa na Ravnah doslej niso imeli niti z iskanjem novega prvega moža zavoda. Pisali smo že, da so se člani sveta zavoda pod vodstvom Mirana Kerta ob pregledu prispelih prijav odločili, da občinskim svetnikom v potrditev za direktorja predlagajo Andreja Erjavca. To so storili, ne da bi kogar koli pozvali, naj predstavi svoj program in vizijo vodenja zavoda. Erjavec je tik pred zdajci od kandidature odstopil, čeprav o tem, da bi ga svetniki potrdili, ni bilo dvoma. Mimogrede, Erjavec je svetnik stranke SDS, ki ima na Ravnah večino tako v občinskem svetu kot svetu zavoda. Kert si je kot predsedujoči v svetu privoščil še en lapsus, saj je sklep kandidatom, ki niso bili izbrani, poslal še pred sejo, na kateri so člani sveta o tem, koga bodo predlagali, sploh odločali.

Kandidatom bo prisluhnil tudi župan

Tokratni razpis razkriva, da so se zadeve lotili precej bolj resno, saj poleg zahtevane visokošolske izobrazbe in delovnih izkušenj od kandidatov pričakujejo izpolnjevanje številnih drugih pogojev, med drugim tudi tega, da bo bodoči direktor ne le sprejemal akte in smotrne odločitve, pač pa zanje tudi odgovarjal. Sploh pa, kot pravi župan Rožen, od kandidatov pričakuje, da se bodo bolj usmerili v trženje in turizem. Zagotavlja še, da bodo vse prijavljene kandidate povabili na razgovor in si tako ustvarili sliko, ki jim bo v pomoč pri odločitvi, koga postaviti na vodilni položaj zavoda, ki mu Kotnik, kot je javno priznal tudi sam, ni bil kos. V svojo obrambo je dejal, da je po duši pač umetnik in ne ekonomist.

Mnogi se zato sprašujejo, ali bodo tokrat na Ravnah res iskali primernega kandidata med ekonomisti in kriznimi menedžerji, ki bi jim zavod uspelo potegniti iz rdečih številk. »Občina ne more razglasiti insolventnosti za zavod, je pa dolžna pokrivati izgubo. A se ob tem nihče ne vpraša, zakaj so se študentske napotnice izdajale tudi upokojencem, obseg prometa z njimi se je tako povišal za sto odstotkov, strošek pa zrasel na 136.000 evrov. Solastnik študentskega servisa, ki te napotnice izdaja, je tudi župan. Menim, da je stvar zrela za kriminaliste, računsko sodišče in tudi davčno upravo. Vsi ti bi morali pregledati poslovanje in reči bobu bob,« pravijo naši viri, ki želijo ostati neimenovani.