Po podatkih Eurostata se je med decembrom 2011 in 2012 stopnja brezposelnosti mladih do 25. leta pri nas zvišala s 15,9 na 26,9 odstotka. To je tudi najvišji zabeležen dvig brezposelnosti mladih v državah EU. Podjetja namreč v kriznih razmerah redkeje iščejo nove sodelavce. Iskanje službe je tako za mlade, še posebej prve iskalce zaposlitve, postal pravi boj. A se razmere v prvih mesecih tega leta nekoliko izboljšujejo, opaža Tomaž Dimnik, poslovni direktor zaposlitvenega portala MojeDelo.com. »Leto 2013 se je na zaposlitvenem portalu začelo bolje, kot smo pričakovali. Število zaposlitvenih oglasov v prvih mesecih je bilo za 10 odstotkov višje kot v zadnji mesecih preteklega leta. Če se bo ta trend nadaljeval, lahko pričakujemo več zaposlovanja tudi med mladimi,« je pojasnil Dimnik.

Da bodo mladi v boju za zaposlitev čim bolj opremljeni z znanji in veščinami, ki jih delodajalci od njih pričakujejo, so jih v okviru projekta Itak Job opremili predvsem z zavedanjem, da služba ne pride sama od sebe, ampak je potrebna proaktivnost, jasna opredelitev kariernih ciljev in poznavanje orodij za iskanje zaposlitve. Konkurenca med iskalci zaposlitve na trgu dela ter vse manjše povpraševanje po delovni sili namreč od kandidata za delovno mesto zahtevata, da je še boljši in še bolj pripravljen na izzive, ki ga čakajo. To po mnenju organizatorjev projekta še toliko bolj velja za iskalce prve zaposlitve, saj s pomanjkanjem izkušenj težko konkurirajo bolj izkušenim kandidatom.

Zato v okviru projekta Itak Job v večjih slovenskih mestih poteka vrsta brezplačnih predavanj, na katerih mladim pri iskanja zaposlitve svetujejo različni strokovnjaki. Izbranim kandidatom pa nudijo še dodatno pomoč pri pripravi življenjepisa in prijavah na prosta delovna mesta. Kariernih predavanj se je od pričetka projekta do danes udeležilo že okoli 1000 slušateljev, medtem ko je v proces osebnega svetovanja vključenih okoli 40 kandidatov.

Poleg serije brezplačnih predavanj z nasveti pri iskanju zaposlitve so za mlade iskalce pripravili tudi gradivo, ki si ga lahko brezplačno prenesejo s spletne strani job.itak.si. Poleg brezplačnega priročnika z osnovnimi informacijami stran nudi še druge uporabne dokumente, med drugim osnutke življenjepisov, s katerimi imajo iskalci zaposlitve sicer največ težav. Vsa ta orodja so ključnega pomena, saj mladi na trg delovne sile praviloma vstopajo popolnoma nepripravljeni: »Pri zelo mladih in neizkušenih kandidatih je največji problem jasno zastavljen karierni cilj. Pogosto je ta preveč splošen ali pa kaže na to, da mladi ne poznajo dobro potreb podjetij, za katera želijo delati,« ugotavlja Gorazd Prah, karierni svetovalec in strokovni sodelavec portala MojeDelo.com.