Piran.Kljub intenzivnim pozivom na volišče je tudi nedeljski referendum na Primorskem zaznamovala nizka udeležba. O območju v naselju Lucija bi sicer lahko o odločali vsi volilni udeleženci v piranski občini. Teh je 15.195, svoj glas pa jih je oddalo le 2193, od tega jih je zgolj 876 podprlo načrte o gradnji približno 42 novih stanovanj in 125 parkirnih prostorov.

Prve ideje o ureditvi zanemarjenje grape sredi Lucije, kjer hudournik ob nalivih zaliva spodnji del naselja in kjer bi zgradili podzemni garaži tudi za okoliške prebivalce ter stanovanja, od katerih bi jih občina v zameno za zemljišče dobila deset in jih nato prodala ali oddala mladim družinam, so se pojavile že leta 2007. Na občini zagotavljajo, da so tako v mandatu prejšnjega kot sedanjega župana vodili konstruktiven dialog s prebivalci in zasledovali interes javnosti. V tem času pa je očitno bolj kot podpora načrtom zorelo nasprotovanje in prejšnji mesec je civilna iniciativa za zeleni Kampolin vložila zbrane podpise za razpis referenduma, saj pravijo, da je v piranski občini dovolj stanovanj in da si namesto pozidave želijo ureditve zelenega območja.

Rezultati nedeljskega referenduma pomenijo, da se do konca mandata občinskega sveta ne sme več posegati v prostorski načrt. Župan Peter Bossman, ki meni, da je minilo preveč časa, odkar je občina Piran nekaj naredila za to, da bi mladi videli prihodnost v domačem okolju, je bil nad izidom zelo razočaran. Obžaluje, je dejal, da bodo morali nekoga prikrajšati na račun tega referenduma, ki je občino stal okoli 30.000 evrov. A tega ne razume kot nezaupnico svojemu delu, kot trdi predstavnik civilne iniciative Marko Zorman. Slednji upa, da bo v prihodnje zagotovljena večja udeležba krajanov pri odločitvah občinskega sveta. in dodaja, da je bil referendum resno opozorilo občinski oblasti, da je treba drugače razmišljati in delati. sta, dv