Za najboljšimi slovenskimi teniškimi igralci je prvi del letošnje sezone. Končali so nastope na turnirjih ATP na trdi podlagi, kamor se bodo ponovno vrnili konec leta. Z aprilom se bo začel peščeni del sezone, ki bo svoj vrhunec doživel konec maja in v začetku junija s turnirjem za grand slam Roland Garros v Parizu.

Grega Žemlja, ki je trenutno na 62. mestu lestvice ATP, je v leto 2013 vstopil na krilih odličnih rezultatov iz lanske jeseni. Cilji so bili še višji, toda načrte mu je preprečila bolezen. Sprva se je zdelo, da gre za virozo, a podrobne analize so razkrile, da je prebolel lažjo obliko mononukleoze. Gre za bolezen, ki jo spremlja predvsem kronična utrujenost, med slovenskimi igralci pa je imel z njo velike težave že Janez Semrajc, na mednarodnem področju pa Robin Söderling in Mario Ančić, ki je moral zaključiti kariero.

Letošnjo sezono je Žemlja začel z zmago nad Fabiom Fogninijem v Dohi. Nato je nanizal pet porazov, vključno z dvema v Davisovem pokalu proti Poljski, kjer pa je v paru z Blažem Kavčičem dobil partijo dvojic. V Aucklandu in Melbournu je moral zaradi izmučenosti predati igro v prvem krogu. Do nove zmage je Žemlja prišel v prvem krogu Zagreba, kjer je ugnal Ilijo Bozoljca, za tem pa je izpadel proti Marinu Čiliću. Sledil je še poraz proti legendarnemu Rogerju Federerju na začetku februarja v Rotterdamu, na kar si je Žemlja vzel nekaj tednov počitka, saj zaradi izmučenosti ni bil konkurenčen. Tedaj je tudi dobil izvid, da njegova bolezen niti slučajno ni nedolžna. Na turnejo se je ponovno vrnil prejšnji teden v Miamiju, kjer se je kot prvi Slovenec uvrstil v drugi krog turnirjev serije masters (1000), nastope pa je končal v nedeljo v tretjem krogu proti Gillesu Simonu. Prvi del sezone je Žemlja tako zaključil s štirimi zmagami in osmimi porazi med posamezniki. V konkurenci dvojic je enkrat zmagal in dvakrat izgubil. Z nagradami na turnirjih je letos zaslužil 106.922 ameriških dolarjev bruto.

Tudi Aljaž Bedene, ki zaseda 77. mesto lestvice ATP, je imel na začetku leta 2013 zdravstvene težave, saj je obnovil poškodbo zapestja, zato je izpustil dvoboje Davisovega pokala na Poljskem. Sezono je sicer začel odlično, saj je prišel vse do polfinala turnirja v Chennaiu, kjer je med drugim premagal tudi Stanislasa Wawrinko. Dobre forme ni znal prenesti na turnir za grand slam v Melbournu, kjer je izpadel v prvem krogu proti Benjaminu Beckerju, vmes pa je izgubil še v prvem krogu Sydneyja. Ko je pozdravil poškodbo zapestja, je ponovno zaigral v Zagrebu, kjer izgubil slovenski dvoboj z Blažem Kavčičem. Nato je svoje predstave ponovno dvignili na višjo raven, saj je februarja prišel do dveh argentinskih skalpov Horacia Zeballosa in Davida Nalbandiana, a je nato tako v Buenos Airesu kot Acapulcu izpadel v drugem krogu. Zaigral je tudi na obeh zadnjih mastersih. V Indian Wellsu je izpadel v prvem krogu, v Miamiju pa je prišel do drugega kroga. Skupno je v prvih treh mesecih med posamezniki zmagal v šestih dvobojih, osem pa jih je izgubil. Med dvojicami je po tri dvoboje dobil in tri izgubil. Letos je zaslužil 115.264 ameriških dolarjev bruto.

Vzpone in padce je v prvih treh mesecih doživel tudi Blaž Kavčič, ki zaseda 82. mesto lestvice ATP. Najprej je izpadel v prvem krogu Chennaija in v kvalifikacijah Sydneyja, a je nato na turnirju za grand slam v Melbournu zaigral celo v tretjem krogu. Na prvi oviri je vzel lep skalp tedaj 33. igralcu sveta Thomazu Bellucciju, od Avstralije pa se je poslovil s porazom proti Jo-Wilfriedu Tsongi. V Davisovem pokalu proti Poljski je izgubil posamični dvoboj, a zmagal v dvojicah v paru z Žemljo. Dobro je ponovno igral v Zagrebu, ko je prišel do tretjega kroga, potem ko je najprej premagal Bedeneta in Marcosa Baghdatisa, nato pa izgubil s Čilićem. Na naslednjih štirih turnirjih Kavčič ni več zmagal. Izgubil je tudi v prvem krogu turnirja serije challenger v Sarajevu, kar pa je razumljivo, saj le nekaj dni prej doživel prometno nesrečo. Skupno je Kavčič letos dobil šest posamičnih dvobojev, devet pa jih je izgubil. Med dvojicami je dobil dva dvoboja in enega izgubil. Skupno mu je to navrglo 124.378 ameriških dolarjev bruto.