Seznam poškodovanih igralcev je precej dolg (Matej Gaber, David Špiler, Dragan Gajić, Uroš Bundalo, Peter Pucelj...), zato ste imeli težave pri izbiri igralskega kadra.

Bundalo okreva po poškodbi in ga zaradi tega sploh nisem uvrstil na seznam. Gajić je sicer na seznamu kandidatov, vendar je njegov nastop proti Islandiji zelo vprašljiv. Mislim, da so možnosti za njegovo igranje zares minimalne. Špiler je pred dnevi po daljšem premoru prvič odigral tekmo, a je po poškodbi – v nasprotju z Bundalo in Gajićem – vendarle končno zdrav. Na seznamu poškodovanih sta tudi Gaber in Pucelj, ki imata težave s kolenom. Časa do začetka priprav je še nekaj, zato upam, da bodo njune poškodbe do takrat sanirane.

V skupini 6 ima Islandija po dveh tekmah štiri točke, Slovenija pa tri.

Jasno je, da sta bližnji tekmi zelo pomembni, tako za nas kot za Islandce. Naše razmišljanje je jasno in logično – na obeh tekmah gremo na zmago. S tem bi naredili verjetno odločilna koraka na poti k uvrstitvi na evropsko prvenstvo, ki ga bo leta 2014 gostila Danska.

Ali je igra Islandije drugačna v primerjavi s tekmo na lanskem EP v Srbiji, ko sta se reprezentanci pomerili v skupini v Vršcu?

Ne bi rekel, da je drugačna. V vsakem primeru gre za zelo kakovostno in močno reprezentanco, vredno velikega spoštovanja. Islandija ima v rokometni Evropi in svetu še vedno močnejši rating kot Slovenija, ne glede na to, da smo bili na EP in SP boljši. Na vseh velikih tekmovanjih Islandija drži kontinuiteto uvrščanja med osem najboljših reprezentanc, občasno pa na kakšnem tudi splava na površje in osvoji kolajno. Zato se bomo morali na Islandce odlično pripraviti, saj gre za reprezentanco, ki je močna tako individualno kot kolektivno.

Katere so glavne značilnosti igre izbrane vrste Islandije?

V obrambi igrajo sistem 6-0 in imajo ekstremno hitre prehode v (pol)protinapade. Izvajanje hitrega začetnega udarca s sredine igrišča sicer ni njihova specialnost, vendar ga tudi uporabljajo. To pomeni, da držijo visok ritem igre. To potrjuje tudi končni rezultat tekme v Vršcu, ki se je končala z našo zmago s 34:32 in na kateri je bilo doseženih kar 66 zadetkov. In to kljub temu da so imeli vratarji obeh reprezentanc kar precej obramb. Tudi na teh dveh tekmah lahko pričakujemo hiter rokomet, visok ritem igre, veliko zadetkov...

Za rokometni svet Slovenija ni več presenečenje, nasprotniki pa temeljito analizirajo njeno igro. Ali bo zaradi tega kaj sprememb v igri slovenske reprezentance?

Nasprotnikom lahko takoj dam posnetke z našo igro (smeh). Zavedamo se, da zdaj vsi nasprotniki bolj temeljito študirajo našo igro. Imamo slabe štiri dni časa, da se pripravimo na Islandce. O individualni formi posameznih slovenskih igralcev ne bom govoril, kajti zoperstaviti se moramo kot ekipa. Vsak igralec mora v vrč uspeha naliti svoj deciliter vode, da ga bomo napolnili oziroma zmagali. Ob tem naj povem, da razmišljam le o prvi tekmi v Mariboru, o povratni na Islandiji pa bom začel razmišljati šele po koncu sredine v dvorani Tabor. Osredotočen sem le na mariborski dvoboj, ki ga enostavno moramo dobiti, ne glede na zdravstvene težave z igralskim kadrom. Seveda je realneje, da razmišljamo o točkah doma kot v gosteh. A če želimo, da imamo svojo usodo v lastnih rokah in da nismo odvisni od razpletov drugih tekem, moramo v Mariboru spraviti Islandce na kolena.

Zaradi poškodb nosilcev igre v obrambi je ena od alternativ tudi Miladin Kozlina, igralec Metalurga iz Skopja.

Poškodovan imamo celoten centralni obrambni blok, zato je ena od opcij seveda tudi Kozlina. Odločil se bom po tistem, ko bo jasno, ali so poškodovani igralci iz osrednjega obrambnega bloka sposobni za igro ali ne. Jasno je, da nobenega novega igralca v nekaj dneh ne morem vpeljati v nič, tudi Kozline ne. Lahko pa Kozlina odigra v obrambi, kajti moje stališče je, da je obramba predvsem srce, manj pa kakovosti v primerjavi z igro v napadu. To pomeni, da lahko v osrednji obrambni blok vključimo kakšnega novinca, v napadu pa to ni mogoče. Kljub težavam upam, da bo zdravniška služba lahko prižgala zeleno luč za trenutno poškodovane igralce. Poleg Miladina Kozline je alternativa tudi Jure Sušin za pokritje pozicij tri ali štiri v obrambi.

Maribor po zaslugi tamkajšnjega kluba in njegovih uspehov doma in v Evropi postaja vse bolj tudi rokometno mesto. Kakšen odziv gledalcev pričakujete v Taboru?

Idealno bo, če bo dvorana Tabor polna do zadnjega kotička. To tudi pričakujem in upam, da se ne bo ponovila zgodba s petkove nogometne tekme v Stožicah med Slovenijo in Islandijo. Ko igra državna reprezentanca, vedno pričakujem – ne glede na šport in mesto – maksimalno podporo gledalcev. Maribor Branik dosega dobre rezultate, zanimanje za rokomet narašča, nastop reprezentance pa bi moral biti velik magnet za gledalce. Ne samo za mariborske ljubitelje rokometa, ampak tudi za tiste iz drugih delov Slovenije.