Sedemnajstletnica, po duši atletinja, v skeletonu tekmuje šele slabi dve leti, kljub temu pa je v tem času dosegla kar nekaj izvrstnih rezultatov. Tako se ji je že v prvi sezoni uspelo uvrstiti na letošnje olimpijske igre mladih, kjer je zasedla spodbudno 8. mesto, svoj pogled pa je že usmerila proti južnokorejskemu Pjongčangu, ki bo leta 2018 gostil 23. zimske olimpijske igre. »Lahko rečem, da sem za svoj prvi šport vzela kar skeleton. Ne vem, ali bi se s tem strinjal tudi moj trener, a atletika je sedaj postala podlaga za moje nadaljnje uspehe v tem športu,« je pojasnila mladenka. Povedala je, da je prav kraljica športov odlična osnova za prehod na ledeno stezo, saj je dober start v njeni panogi ključnega pomena.

Čeprav se zdi laikom skeleton nevaren šport in bi ga nekateri postavili kar ob bok ekstremnim, gre pravzaprav za disciplino, pri kateri le redko prihaja do nesreč. »Načeloma ne more priti do hujših poškodb, saj se zaradi podtlaka zelo težko prevrneš. Meni se je to zgodilo le enkrat in še to brez hujših posledic. Veliko nevarnejše je sankanje ali pa bob,« je razložila športnica, ki jo je skeleton povsem omrežil, četudi ni nikoli veljala za adrenalinsko zasvojenko.

»V preteklosti, če ni bilo treba iti na vlakec smrti, raje nisem šla. To se je popolnoma spremenilo, ko sem se preizkusila v skeletonu. Zdaj želim poskusiti prav vse, kar je povezano z adrenalinom. Postaneš zasvojen in ni lepšega občutka, ko po progi drviš, pri tem pa te navdaja občutek popolne svobode.«

V primerjavi z alpskimi in nordijskimi športi je skeleton v Sloveniji precejšnja neznanka, zato so tudi odzivi ljudi, ko izvedo, s čim se Vugova ukvarja, zelo različni. »Zanimivo, mnogi ga zamenjujejo s curlingom, redke pa niso niti opazke, da gre za šport, kjer se le uležeš in pelješ. A vendar moraš imeti gibe in progo dobro naštudirane. Zelo pomembna je tudi kondicijska pripravljenost, saj v cilj prideš povsem zadihan. Sama bi dejala, da si celo bolj utrujen kot po treningu atletike,« je povedala gimnazijka in dodala, da še zdaleč ni redkost, ko se z enotedenskih priprav vrne povsem zbita.

Da bi športi na ledeni stezi v Sloveniji postali priljubljeni, se močno trudi tudi Bob zveza Slovenije, ki te dni organizira dneve odprtih vrat. Kljub temu je Vugova poudarila, da je skeleton šport, pri katerem moraš imeti kar nekaj pod palcem. »Samo za nakup sank sem dala 2000 evrov, po 800 evrov pa sem morala odšteti še za dva para drsalk. Vse skupaj me je stalo okoli štiri tisočake, temu pa je treba prišteti še nakup dresa in čelade.«

Ljubljančanka upa, da ji bo v prihodnosti na pomoč poleg zveze priskočil tudi kakšen sponzor, saj večino finančnega bremena sedaj nosijo njeni starši. Slednji jo, kot je dejala, pri njenem udejstvovanju povsem podpirajo, čeprav priznava, da ji je mama, ko je izvedela za njeno novo strast, najprej uredila vsa zavarovanja.