LifeScan se je odločil za odpoklic in zamenjavo vseh merilnikov OneTouch Verio Pro, saj pri ekstremno visokih ravneh krvnega sladkorja, ki znašajo 56,8 mmol/l ali več, ne delujejo ustrezno, so sporočili iz podjetja Johnson&Johnson, katerega del je podjetje LifeScan.

Pri ravneh krvnega sladkorja, ki znašajo 33,3 mmol/l in več, bi moral merilnik OneTouch Verio Pro prikazati opozorilo Ekstremno visok krvni sladkor. V omenjenem podjetju pa so nedavno ugotovili, da pri ekstremno visokih ravneh krvnega sladkorja merilnik prikaže in shrani v spomin nepravilen rezultat meritve, ki je od izmerjenega rezultata nižji za vrednost 56,8 mmol/l.

Napačen rezultat lahko privede do napačnega oziroma zakasnelega ustreznega zdravljenja ekstremne hiperglikemije, kar lahko povzroči resne poškodbe, so sporočili iz podjetja. Verjetnost pojava ekstremno visokih ravni krvnega sladkorja je po njihovih navedbah sicer majhna, če pa do takšne ravni krvnega sladkorja pride, to predstavlja resno tveganje za zdravje in zahteva takojšnjo zdravstveno obravnavo.

Tako vsem uporabnikom omenjenega merilnika svetujejo, naj ga nemudoma nehajo uporabljati in za merjenje ravni glukoze v krvi uporabijo drugo metodo. Poleg tega naj uporabniki pokličejo oddelek za stike s strankami LifeScan na brezplačno telefonsko številko 080 14 41 in se dogovorijo za prevzem brezplačnega nadomestnega merilnika.

Ob tem so dodali, da so o odpoklicu že obvestili Javno agencijo RS za zdravila in medicinske pripomočke. Obvestila so bila poslana vsem registriranim uporabnikom, izvajalcem zdravstvenih storitev, lekarnam in distributerjem v krajih, kjer so izdelki naprodaj. V podjetju LifeScan sicer ocenjujejo, da je "v Sloveniji približno 2753 aktivnih uporabnikov merilnikov OneTouch Verio Pro".

V omenjenem podjetju so tudi navedli, da se težava nanaša samo na merilnike OneTouch Verio Pro. Vsi ostali izdelki znamke OneTouch (merilniki in testni lističi) niso oporečni in se jih lahko uporablja brez zadržkov.

Drugje po svetu sicer poleg merilnikov OneTouch Verio Pro odpoklicujejo tudi merilnika OneTouch Verio IQ in OneTouch Verio Pro+, ki prav tako ne kažeta pravilne vrednosti pri ekstremno visokih vrednostih krvnega sladkorja. A ta dva merilnika v Sloveniji nista na voljo.

Podjetje LifeScan je obvestilo posamezne regulativne organe po svetu, kjer so naprodaj ti izdelki, in z njimi tudi sodeluje. Ob tem navajajo, da do sedaj še niso zabeležili poročil o neželenih dogodkih ali poškodbah bolnikov, povezanih s to težavo, ki bi se nanašali na merilnika OneTouch Verio IQ in OneTouch Verio Pro+.

Za merilnik OneTouch Verio Pro pa je LifeScan prejel eno poročilo o resnem neželenem dogodku. LifeScan ni ugotovil, ali je bil merilnik OneTouch Verio Pro vzročni dejavnik, so dodali v podjetju.

Sladkorna bolezen je sicer skupina različnih bolezni, ki jim je skupna previsoka koncentracija glukoze v krvi. Krvni sladkor v normalnih mejah vzdržuje hormon inzulin, ki ga izdeluje trebušna slinavka. Ko trebušna slinavka izloča premalo inzulina ali pa se telesna tkiva na inzulin ne odzivajo v dovolj veliki meri, se krvni sladkor dvigne nad normalno mejo.

Akutni znaki sladkorne bolezni so žeja, preveliko odvajanje urina, potrtost, utrujenost, suha koža, moten vid in nenamerno hujšanje. Stalno visok sladkor v krvi pa lahko dolgoročno pripelje do resnih zapletov.

Sladkorna bolezen lahko povzroči okvare velikih in drobnih žil. Posledice okvar velikih žil so lahko možganska kap, srčna kap in angina pektoris ter zoženje velikih žil dovodnic na spodnjih okončinah, kar povzroča težave med hojo in gangreno, ki lahko vodi v amputacijo spodnje okončine. Okvare drobnih žilic pa povzročajo predvsem okvaro ledvic, oči in živčevja. Bolezni imenujemo diabetična ledvična bolezen (diabetična nefropatija), diabetična retinopatija in diabetična nevropatija.

Zapletom sladkorne bolezni so pogosto pridružene duševne motnje. Pri oskrbi sladkornih bolnikov je pogosto spregledan pomen skrbi za pravilno ustno higieno in zdravje ustne votline.

Zapleti sladkorne bolezni so pomemben vzrok obolevanja in prezgodnje smrti, bolniku pa slabšajo kakovost življenja. Zdravljenje zapletov sladkorne bolezni predstavlja tudi največje finančno breme v oskrbi bolnika s sladkorno boleznijo, ki je zato usmerjena v preprečevanje zapletov, njihovo zgodnje odkrivanje ter takojšnje, kakovostno, učinkovito in varno zdravljenje.

Zaplete sicer lahko preprečujemo z vzdrževanjem primernega nivoja sladkorja v krvi in z zdravim življenjskim slogom.