Orodje, ki bo predvidoma razvito do konca leta, bo sposobno iz novinarskih besedil in tudi drugi virov razpoznati različne tipe dogodkov, tudi če bodo ti napovedani v različnih jezikih. Orodje bo tako podpiralo angleščino, nemščino, španščino, kitajščino, katalonščino in slovenščino, je povedal vodja projekta Xlike Marko Grobelnik.

Orodje bo implementirano pod okriljem Mednarodnega tiskovnega in telekomunikacijskega sveta (IPTC), katerega član je pred kratkim postala tudi Slovenska tiskovna agencija (STA). Poleg STA, ki sodeluje pri projektu in skupaj z IJS tudi gosti tokratno konferenco, razvoj orodja podpirajo še časnik The New York Times, ameriška tiskovna agencija AP, francoska tiskovna agencija AFP in ameriška fotografska agencija Getty Images.

Poleg omenjenega orodja mednarodni partnerji danes načrtujejo tudi nadaljnji razvoj prototipa orodja za sledenje aktualnim zgodbam, ki bo znalo najbolj aktualne zgodbe iskati čez več jezikov hkrati. Tako bo denimo sorodne članke o isti zgodbi - ne glede na jezik, v katerem so napisani - povezalo v isto skupino. Poleg tega bo omogočalo enostavno sledenje poročanju medijev z vsega sveta o Sloveniji in s Slovenijo povezanimi pojmi.

Xlike je s strani EU sofinanciran projekt, ki ga vodi Odsek za umetno inteligenco z IJS, med uradnimi partnerji projekta pa so poleg več znanstvenih ustanov iz tujine tudi ameriški medijski hiši Bloomberg ter The New York Times.

Projekt se je uradno začel v začetku leta 2012, v prvem letu delovanja pa so partnerji med drugim že razvili prototip omenjenega čezjezikovnega orodja, ki bo, ko bo razvito do konca, prirejeno potrebam medijev oziroma še posebej urednikov in novinarjev, ki morajo dnevno slediti aktualnemu dogajanju po svetu, v Evropi ali v posameznih državah.

Naslednje redno srečanje projekta Xlike bo potekalo junija v Dubrovniku, med drugim pa se ga bosta udeležila tudi strokovnjak za strojno učenje in podatkovno rudarjenje pri družbenem omrežju Twitter Alek Kolcz in vodja podatkovne analitike za volilno kampanjo Baracka Obame Rayid Ghani.

Več informacij o projektu lahko najdete na spletni strani http://www.xlike.org/.