V okviru projekta PANGeA, katerega namen je dvigniti kakovost življenja starejših oseb, je lani potekala prva študija 14-dnevnega nepretrganega ležanja na starostnikih v Sloveniji.

Vodja projekta PANGeA Rado Pišot z Univerze na Primorskem je na današnji novinarski konferenci Inštituta za varovanje zdravja (IVZ), ki sodeluje pri projektu, predstavil preliminarne ugotovitve študije. Dokazali so, da miselni trening, izvajan med ležanjem, pri popolni gibalni neaktivnosti prispeva k manjšemu upadu tako kognitivnih kot tudi motoričnih funkcij ter ohranja boljši vzorec hoje, kar deluje preventivno pred padci. To je, kot opozarja, velik problem pri starejših, zaradi česar prihaja do poškodb in zlomov ter s tem nezmožnosti gibanja.

Poleg tega Pišot ugotavlja, da beljakovinska dieta in intervencijski rehabilitacijski program zagotavljata pospešeno rehabilitacijo in hitrejše vračanje skeletnega mišičja v prvotno stanje.

Mojca Gabrijelčič Blenkuš z IVZ je dodala, da želijo v nadaljevanju projekta razviti kriterije zdravega staranja. Zato nameravajo povabiti k sodelovanju nekaj več kot 1000 prostovoljcev iz šestih slovenskih in italijanskih regij - v Sloveniji sodelujejo mestne občine Koper, Ljubljana in Kranj.

Tako vabijo prostovoljce iz Ljubljane, Kopra in Kranja, naj sodelujejo se pridružijo ekipi raziskovalcev, ki bo preverila njihove telesne zmožnosti, nekatere fiziološke značilnosti in ugotavljala značilnosti njihovega življenjskega sloga.

Vabljeni so prostovoljci obeh spolov, stari od 60 do 80 let, ki so sposobni opraviti test hoje na 2 kilometra. Zainteresirani prostovoljci se lahko prijavijo prek brezplačne telefonske številke 080 10 10. Za meritve naj bodo oblečeni v športna oblačila in obutev, na mesto meritve pa bodo morali priti v jutranjem času in tešči. Za udeležbo sicer ne bodo prejeli plačila, bo pa poskrbljeno za hrano in pijačo.

"Po opravljenih meritvah bodo udeleženci seznanjeni s svojimi rezultati, dobili bodo neposredne informacije o njihovem zdravstvenem in splošnem psihofizičnem stanju, na njihovo željo bodo deležni nasvetov v zvezi s prehranjevanjem in telesno dejavnostjo ter vključeni v promocijske akcije, delavnice in seminarje. Poleg tega bodo seznanjeni s splošnimi ugotovitvami raziskovanja in doprinosom za družbo, je pojasnila Gabrijelčič Blenkuševa z IVZ.

Na območju Mestne občine Ljubljana bodo meritve pri starejših potekale od 23. do 25. maja ob Domu starejših občanov v Fužinah.