Slovenija bo tako z nordijskim centrom v Planici kandidirala za organizacijo SP leta 2019. Za zdaj je edini slovenski protikandidat nemški Oberstdorf, kjer so neuspešno kandidirali že trikrat, dobrih možnosti pa nimajo niti za 2019, saj bo Oberstdorf leta 2018 že gostitelj SP v smučarskih poletih.

"Po neuspešni kandidaturi nismo veliko razmišljali, treba je iti naprej. Objekti so zgrajeni ali pa še bodo in čas je za to, da tudi v Sloveniji pripravimo ta veliki športni spektakel. Po mojem tudi precej lažje priredimo nordijsko kot prvenstvo v alpskem smučanju, saj za kaj takega nimamo niti ustrezne infrastrukture. Tako da je ponovna kandidatura povsem logična poteza," je na to temo v Planici dejal predsednik SZS in nekdanji skakalni šampion Ulaga, ki je na predsedniški stolček slovenske krovne zveze sedel šele po polomu s prvo kandidaturo.

Ulaga meni, da nas zapleti na lanskem kongresu Fisa v Južni Koreji, kjer so odločali o prireditelju SP 2017, niso oddaljili od organizacije in po njegovem se danes tega nihče več ne spomni. Ob tem poudarja, da bi imela organizacija nordijskega prvenstva v dolini pod Poncami veliko plusov tako za SZS kot lokalno okolje in državo: "Upam, da nam bo uspelo. Ampak tudi če nam ne bo za SP 2019, nam bo pa za 2021 ali pa za 2023. Resda so tu določeni vložki, vendar spet ne tako veliki, da na koncu ne bi dobili prvenstva. V bistvu moraš vleči pametne poteze in slej ko prej bo prvenstvo tukaj."

Glas Goldbergerja imajo že zagotovljen

"Zagotovo tudi za 2019 ne bo enostavno, kajti tudi Oberstdorf ima precej dobro podlago, predvsem gospodarsko. Težko rečem, ali bodo pri izbiri organizatorja upoštevali planiško zgodbo ali ne? Če bodo imeli v mislih tradicijo in zgodovino, potem menim, da sploh ne bi smel biti noben problem," je zatrdil Ulaga in v šali dodal, da mu je nekdanji skakalni šampion Andreas Goldberger že zatrdil, da mu bo namenil svoj glas.

A številke le niso tako majhne, kot se morda zdi, je opozoril tiskovni predstavnik SZS Tomi Trbovc. Zgolj kandidatura za organizacijo nordijskega SP stane 150.000 evrov. Slovenija bo imela tokrat 25 odstotkov popusta, ker je enkrat že bila kandidat. Denar za to gre iz proračuna planiškega finala svetovnega pokala v smučarskih skokih. "Denar za kandidaturo gre iz proračuna Organizacijskega komiteja Planica," je pojasnil Trbovc.

Ambasadorja ostajata Petek in Majdičeva, čakajo le še na soglasje vlade

Za zdaj za kandidaturo za nordijsko SP 2019 še manjka soglasje vlade RS. "Že novembra lani smo poslali vso ustrezno dokumentacijo na vlado, a za zdaj soglasja še nismo dobili. Upajmo, da ga bomo čim prej. Skrajni rok je 30. april oziroma 1. maj, ko moramo uradno potrditi kandidaturo," je še dodal Trbovc.

Zveza Fis bo o prireditelju nordijskega SP 2019, ambasadorja Planice bosta še naprej Franci Petek in Petra Majdič, odločala junija prihodnje leto na kongresu v Barceloni. Nordijsko SP 2015 bo gostil Falun, 2017 pa Lahti.