Razbremenitev dela vlade

Bratuškova ponujeni odstop Maherja razume kot dejstvo, ki bo razbremenilo delovanje nove vlade, ob tem pa pričakuje, da bo takšno ravnanje vplivalo na ukrepanja v podobnih primerih, so sporočili iz njenega kabineta.

Bratuškova je njegovo odstopno izjavo prejela danes. V skladu s predpisanimi roki bo o tem obvestila DZ in predlagala novega ministra za infrastrukturo in prostor. Do njegovega imenovanja bo funkcijo ministra opravljal minister v odstopu Maher.

Virant: Z odstopom je naredil častno dejanje

Predsednik DL Gregor Virant pa meni, da je Maher z odstopom storil častno dejanje, s katerim je želel razbremeniti sebe, svojo družino, stranko in vlado. "To bo precej olajšalo delo vlade," meni Virant. Tudi naslednji kandidat za ministra za ta resor bo iz DL, predlagali pa ga bodo predvidoma v sredo oz. najkasneje v četrtek.

Glede nepreverjenosti kadrov DL Virant pravi, da se takšne stvari zgodijo. Prepričan je, da je Maher pošten človek, ki je v politiko vstopil z najboljšimi nameni, se je pa mogoče malce zapletel in prišel v nezaupanje medijev in javnosti.

"Vsakega kandidata bi bilo treba temeljito preveriti. Res pa je, da ljudje včasih ne povedo vsega, kar jim leži na duši, ali pa nekatere probleme podcenjujejo. V primeru gospoda Maherja je, menim, šlo za to, da je problem nekoliko podcenil in če bi se na začetku nekoliko bolje odzval, bi se lahko tudi bolje izteklo," je dejal Virant.

Dostojanstvo in malo več zaupanja politiki

Koalicijske PS, SD in DeSUS Maherjevo odločitev ocenjujejo kot primerno, ob tem pa poudarjajo svojo zavezo k povečanju ugleda in zaupanja v politiko. V SD in DeSUS pričakujejo tudi, da bo DL čim prej predlagala novega kandidata za ministra in da bo koalicija lahko začela delati. "S tem se bo iz vlade vendarle odkotalil en kamen, ki nas je zajel na začetku mandata in bo lahko dal tej vladi zamah, da politiki povrne najprej dostojanstvo in tudi malo več zaupanja," je pojasnil vodja poslancev SD Matjaž Han.

Na Maherjev odstop so se odzvali tudi v opoziciji. Za NSi je Maherjeva poteza logična in pričakovana, prav tako gre tudi za sporočilo, da kdor koli prihaja v politiko, mora biti praktično brez napak. V SLS pa si želijo, da bi bilo takšnih primerov čim manj in da bo nova vlada lahko začela z resnim in odgovornim delom, ki ga je veliko.

»Pod takšnim bremenom ne bi mogel uspešno voditi resorja«

Maher je najprej na spletnih straneh Državljanske liste danes dopoldan najprej objavil pismo, ki ga je naslovil na premierko. V njem navaja, da so bile v zadnjih dneh v javnosti predstavljene obremenjujoče obtožbe v zvezi s statusom njegovega objekta v občini Piran.

»Čeprav sem prepričan, da sem objekt uredil v skladu s predpisi in sem svoje trditve podkrepil tudi z dokumenti, se zavedam, da pod takšnim bremenom ne bi mogel uspešno voditi resorja, ki nujno potrebuje številne korenite reforme,« je zapisal. Dodaja, da verjame v najvišje etične standarde in razume, da takega vprašanja ne more reševati v vlogi nosilca javne funkcije. »Zato sem se odločil, da z današnjim dnem odstopim s položaja ministra za infrastrukturo in prostor Republike Slovenije.«

Maher se je Bratuškovi v pismu še zahvalil za izkazano zaupanje in izrazil obžalovanje, da ne bo imel priložnosti izvesti svojega programa, v katerega »trdno verjamem in ki je prepričal tudi poslanke in poslance Državnega zbora Republike Slovenije.«

Dvignjena glava, grenak priokus

Na današnji tiskovni konferenci je še enkrat poudaril, da je ravnal v skladu z zakonodajo. »Državljanom bi rad zagotovil, da nisem želel zavajati,« je dejal. V politiko je stopil z najboljšimi nameni, odhaja pa, kot je dejal, z dvignjeno glavo, a grenkim priokusom.

Maher je dodal še, da so tako njegova soproga kot prijatelji zelo prizadeti in se jim opravičuje. Verjame, da bo premierka hitro našla njegovega naslednika, želi pa jih veliko uspehov in čimprejšnji izhod iz krize.

Rojstnodnevno darilo

Spomnimo, Maher je v petek po srečanju z Bratuškovo in Virantom povedal, da bodo po proučitvi dokumentov skupno odločitev sporočili danes. Kot je dejal, bo odstopil kot minister, če bodo za to razlogi.

Minuli teden so v javnosti prišli podatki, da je Maher lastnik črne gradnje na omenjenem zemljišču. Maher je novinarjem pojasnjeval, da je objekt že bil na parceli, da so ga že prejšnji lastniki želeli legalizirati ter da sam ni storil nič nezakonitega in da čaka na odločitev glede legalizacije.

Nato so mediji objavili fotografije iz zraka in satelitske posnetke po časovnih obdobjih, ki kažejo, da se je na delu zemljišča pojavil objekt v času, ko je bil Maher že lastnik.

Maher je dejal, da so se njegova prvotna pojasnila nanašala na objekt na drugem delu parcele, ki je stal že ob nakupu, fotografije pa se nanašajo na del parcele, ki ga je kupil naknadno in na katerem je dejansko obnovil vkopano vinsko klet in zraven postavil še leseno lopo. Kot pravi, ta objekt (klet in lopa) ni sporen, saj gre za enostaven objekt, za katerega ni potrebno gradbeno dovoljenje, kar so potrdili tudi na piranski občini.

Pojavila so se tudi vprašanja glede hišne številke. Maher je dejal, da ima hišno številko objekt, ki je na parceli že stal, in da je uradno oznako nekdo odtujil, hišna številka, ki je nameščena na objekt, ki ga je obnovil, pa da je natisnjena na list papirja in je bila šaljivo rojstnodnevno darilo. Maher je imel donedavno prijavljeno stalno bivališče na tem naslovu, in sicer ker da je menil, da bo kot občan lažje končal postopke legalizacije.

Za NSi Maherjeva poteza pričakovana, v SLS si želijo čim manj takšnih primerov

"Očitno zelo zaželjeni novi obrazi v politiki ne prinašajo vedno tudi novih etičnih standardov," se je na odstop Maherja odzval predsednik SLS Franc Bogovič. Kot je dejal v izjavi za medije v DZ, je treba pri sprejemanju takšne funkcije najprej premisliti pri sebi, predvsem pa gre za veliko odgovornost predlagatelja, da "predlaga človeka, ki se mu po treh dneh ni treba posloviti od te funkcije".

Ob tem je spomnil, da že to, da se "do zadnje ure" ni vedelo, kakšna bo sestava vlade, "ni v redu". Po Bogovičevi oceni gre očitno tudi za enega od tistih ministrskih mest, za katerega se je najpozneje izvedelo, kdo ga bo vodil, zato so prve težave že vidne.

Tonin pa je medijem pojasnil, da ima Maherjev odstop in dejstvo, da mora nova vlada po zgolj nekaj dneh zamenjati ministra, več sporočil. Med njimi je tudi to, da mora biti vsak, ki prihaja v politiko, "praktično brez napak". "Zagotovo imaš določeno število sovražnikov, ki se slej ali prej dokopljejo do vseh tvojih napak in jih potem vztrajno ponavljajo, dokler te ne uničijo, če si neprijeten oziroma ne slediš njihovim ciljem," je dodal.

Drugo sporočilo je po njegovem mnenju to, da za politiko najverjetneje ne bo kakšnega pretiranega zanimanja, vsaj tistih visoko usposobljenih kadrov, saj vedo, kaj jih čaka v politiki.

Iz največje opozicijske stranke SDS so sporočili, da se za zdaj na odstop Maherja ne bodo odzivali.