Pohvaliti je treba žirijo tekmovanja, ki je dobro vodila tekme. V kritičnih trenutkih, ko je bilo treba podaljšati ali skrajšati zaletišče, je imela dovolj razuma, povrhu pa ni šla v nepotrebno tveganje v iskanje svetovnih rekordov, ki v Planici tako in tako niso možni. Dovolili so najdaljše polete okoli 220 metrov, kar je za takšno napravo povsem solidna daljava. Zdaj Planico čaka rekonstrukcija, ki je na vsaki skakalnici izjemno težavna in zahtevna naloga. Če bodo tako kot v Vikersundu dvignili dolžinsko parabolo, se bo dalo poleteti tudi do 250 metrov. Ko bodo letalnico podaljševali, je treba dobiti širino, zraven pa dodati še nekaj malenkosti, da bo objekt povsem varen za ekstremne daljave.

Izjemne čestitke si za prikazano v tej sezoni zaslužijo vsi slovenski tekmovalci na čelu s tremi trenerji in drugimi člani strokovnega moštva, ki so prispevali k temu, da lahko govorimo o izjemni zimi. Če pogledamo celoto, lahko vidimo, da je bila vsa sezona z izjemo nekaj temnimi lisami izredna, kar kaže tudi točkovni izkupiček. Na začetku so fantje še iskali srž reprezentance, a ga kmalu ujeli. Upajmo, da bodo tako uspešni tudi v prihodnjem letu, ko bodo na sporedu olimpijske igre v Sočiju. Kako tempirati formo do največjega festivala športa, ni posebne formule. Zdaj se bodo tekmovalci najprej spočili in sanirali poškodbe, nato sledijo težke priprave. V Planici se je videlo, da so nekateri skakalci že povsem izmučeni, saj je bila sezona resnično dolga, veliko je bilo selitev z malih na velike skakalnice in obratno.

Slovenski tekmovalci pravijo, da bodo v času priprav naredili vse za čim boljšo pripravljenost, kar nas lahko navdaja z optimizmom. Prepričan sem, da bo trenerski štab pripravil dober program. Selektor Goran Janus je v tej sezoni dokazal, da je sposoben voditi našo reprezentanco. Prav je, da so mu na zvezi zaupali tako veliko breme, saj je treba vedeti, da na mesto selektorja ni prišel v najbolj prijetnem trenutku. Že lani je žel uspehe, še več strokovnosti pa dokazal v tej sezoni.

Luka Koprivšek je starosta slovenskega smučarskega skakanja.