Kako ste doživeli zmago na ekipni tekmi ter prvo mesto Jurija Tepeša in tretje Petra Prevca?

Zmanjkalo mi je besed. Sanjski konec tedna. Da v dveh dneh dvakrat poslušaš Zdravljico, je za trenerja, tekmovalce in gledalce sanjsko, da boljše ne more biti. Vesel sem, da smo v finalu vzdržali hud pritisk. Za trenerja je največje priznanje, če vsi štirje fantje letijo tako, kot so tokrat Slovenci. Čeprav Tepeš v finalu ni letel tako daleč, kot sem pričakoval, nimam pripomb. Njegovega očeta Mirana sem takoj vprašal, če ima tudi on kakšno zmago, a odgovora ni bilo, sva se pa skupaj fotografirala. Zdaj vem, kaj moram narediti, da se lahko slikam z očetom Miranom.

Kaj vam pomeni zmaga pred domačim občinstvom? Ekipna je bila sploh prva v zgodovini Planice.

To je največ, kar lahko doživiš kot trener. Lani s Kranjcem, letos z ekipo in Tepešem, kar pomeni, da smo trenutno najboljši. Del taktike na ekipni tekmi je bil, da Tepeš in Prevc naredita zalogo točk, zato je Pograjc skakal tretji. Posebne čestitke Andražu, ker je bil trden četrti člen. Za Kranjca je tako znano, da je rutiner. Ko sem dvakrat poslušal Zdravljico, mi je po licu spolzelo nekaj solz sreče. Pogled s trenerske tribune v iztek je bil veličasten.

Z ekipno zmago in dvema Slovencema na stopničkah ste v Planici postavili še en mejnik.

Da. Nehal sem jih šteti pri številki deset. Ker ste novinarji naši zvesti kronisti, boste imeli kar precej dela, da jih boste v naslednjih dneh vse tudi prešteli.

Včeraj sta bili kot trener prvič v svetovnem pokalu v položaju, da sta bila po prvi seriji na mestih ena in dve Slovenca.

Pred tekmo sem preostalim trenerjem napovedal celo trojno slovensko zmago. To je bilo realno dosegljivo, a je treba ostati na tleh. Prvo, tretje, šesto in štiriindvajseto mesto je sanjski rezultat.

Ker je Prevc z drugega zdrsnil na tretje mesto, so Norvežani na zadnji tekmi v pokalu narodov prehiteli Avstrijce.

Zmago Norveške sem napovedal že pred enim mesecem. Vesel sem, da na prvem mestu ni le Avstrija, kar pomeni, da bo naslednja sezona še bolj zanimiva.

Za vami je izjemna sezona.

Zame kot trenerja je vrhunska vsaka uvrstitev med prvih deset. Če si velikokrat v deseterici, je veliko lažje priti med prve tri. Zadovoljen sem bil že s prvim delom sezone, kar se je dogajalo v drugem delu po novoletni turneji, je nekaj največjega, kar lahko dosežeš. Treba je biti realen. Nismo roboti, sezona je dolga, treba je ostati na trdnih tleh. Lanska sezona je bila zelo uspešna, letošnja je sanjska. Izidi povedo vse: 4664 točk v pokalu narodov, v skupnem seštevku šesti Kranjec, sedmi Prevc, trinajsti Tepeš, šestnajsti Hvala, v posebnem točkovanju poletov drugi Kranjec, četrti Tepeš, peti Prevc...

Trenutek, ki ste si ga najbolj zapomnili v sezoni.

Niti za trenutek mi ni bilo dolgčas. Skozi celotno sezono smo zelo uživali trenerji in tudi tekmovalci. Vesel sem, ker se dobro razumemo in je med nami odlična komunikacija.

Ali vam misli že uhajajo proti olimpijski sezoni?

Mene čaka še nekaj birokracije s poročili in načrti za naprej, nato gremo na dopust, sredi aprila pa se zberemo in začnemo iz ničle. Na dosežkih letošnje sezone ne moremo živeti. Če bomo imeli takšne pogoje za delo, kot smo jih imeli doslej, ne bo težav.

Kaj vas loči od drugih trenerjev?

Vsak ima svoj sistem dela, v katerem moraš biti kreativen. Ne bomo trenirali le v Planici in Kranju, ker je treba menjati objekte, da se privadiš na različne profile.

Je naslednji mejnik trojna zmaga ali osvojitev pokala narodov?

Ne boste me speljali v past. Za Planico sem napovedal dve zmagi, a tega se ne grem več. Nisem robot, ampak človek s srcem, saj sem si z drznimi napovedmi tudi sam naložil preveliko breme. Izteklo se je lepo, a tega z napovedmi se ne grem več.

Glede na uspehe imate vse adute, da vam šefi na SZS povečajo plačo.

S Primožem Ulago se pogovarjava. Baje gre v torek na pot, a ga bom že počakal.

Kakšen dopust si boste privoščili?

Klasičnega, grem na ribolov na krape, saj je ob vodi mir, kjer lahko razmišljam ure in ure.