»Današnjo tekmo sem doživel zelo čustveno. Zelo vesel sem bil že po prvi seriji. Vedel sem, da bodo izpeljali dve seriji in v finalu sem se moral zelo potruditi. Sicer nisem vedel, da bo malo vzgornika, saj bi skočil drugače. Ampak super! Danes se mi je res vse izšlo,« je po svoji prvi zmagi v svetovnem pokalu dejal 24-letni Ljubljančan: »Vedel sem, da danes te priložnosti ne smem izpustiti iz rok, saj sem že v prvi seriji naredil dober skok. Vesel sem, da mi je uspelo.«

Ni si upal priznati, da je tega sposoben

»Zmagati tukaj v Planici je zagotovo najlepše, kar sem si lahko kdaj želel. Te zmage sem zelo vesel in tudi dejstva, da sem zadnji zmagovalec te letalnice v Planici. To sem si potihoma želel, a si nekako nisem upal priznati, da sem tega sposoben,« je še dejal današnji zmagovalec, ki je svoje planiške nastope začel v četrtek s padcem, nato pa stopnjeval do dveh zmag, ekipne in še posamične za krono uspešne sezone: »Če ne bi v četrtek padel, zagotovo danes ne bi zmagal. Po prvem dnevu res nisem pričakoval, da lahko danes zmagam. Ampak nič hudega, da sem padel, ker sem ravno zato malo spremenil tehniko, ki mi je prinesla današnjo zmago.«

»Čeprav moja današnja skoka nista bila optimalna, prvi prvem sem imel nekaj težav že takoj po odskoku z mize in potem tudi pri pristanku, ampak še vseeno sem bil na koncu tretji, tako da se nimam za kaj sekirati,« je v smehu po nastopu povedal Prevc, ki je ta konec tedna trikrat stal na odru za zmagovalce. Domov bo odnesel zlato kolajno za ekipno zmago, srebrno s petkove posamične ter bronasto z zadnje tekme sezone, na kateri je nastopila le skakalna elita.

Ni bil okregan zaradi slabega doskoka

Prevc je dejal, da ga trener Goran Janus med serijama ni nič oštel zaradi slabšega doskoka pri prvem poletu: »Ne, nič me ni kregal, saj je vedel, da je vse zelo ledeno. Saj ... če pogledate, je Jurij edini, ki je normalno pristal danes, ampak to zato, ker je malo bolj 'odpiljen' in mu to uspe.« Slovenski uspeh sta dopolnila še Kranjec s šestim in Pograjc s 24. mestom.

Slovenski dan je nakazala že jutranja poskusna serija, v kateri je bil najboljši Tepeš, Prevc je bil peti, Kranjec 13., Pograjc pa 27. Po prvi seriji je kazalo celo na dvojno slovensko zmago, saj je vodil Tepeš pred Prevcem, na koncu pa se je med oba slovenska asa vrinil Rune Velta in Norveški z zgolj šestimi točkami prednosti zagotovil zmago v pokalu narodov.

Kranjec drugi v točkovanju poletov

Planica je, čeprav svetovni rekord ostaja v norveškem Vikersundu, znova postregla z izjemno športno prireditvijo, ki so jo z uspešnimi nastopi pred skupaj 54.500 gledalci pod Poncami zaznamovali tudi slovenski skakalci. Tepeš, Prevc, Kranjec in Pograjc so zmagali že na sobotni na ekipni tekmi pred Norvežani in Avstrijci. Schlierenzauer je bil najboljši na petkovi prvi posamični tekmi, ko si je tudi dokončno zagotovil prvo mesto v točkovanju poletov, za katerega se je boril tudi Kranjec, ki je bil na koncu drugi, četrti je bil Tepeš, peti pa Prevc.

Končni vrstni red:

1. Tepeš (Slo) 425,6 (217m, 214m)

2. Velta (Nor) 423,7

3. Prevc (Slo) 422,5 (218m, 212,5m)

4. Kasai (Jap) 417,8

5. Zyla (Pol) 409,6

6. Kranjec (Slo) 406,5 (206,5m, 209,5m)

24. Pograjc (Slo) 350,8



Vrstni red po prvi seriji:


1. Tepeš (Slo) 218,2 (217m)

2. Prevc (Slo) 212,7 (218m)

3. Neumayer (Nem) 206,2 (209m)

4. Stoch (Pol) 204,7 (205,5m)

5. Freund (Nem) 204,6 (206,5m)

...

10. Kranjec (Slo) 199,7 (206,5m)

24. Pograjc (Slo) 175,1 (186m)