Železniki. Več kot štiri leta so bili v Železnikih brez tretjega družinskega zdravnika. Dva koncesionarja za vso Selško dolino namreč nista zadostovala, paciente zdravnice, ki je pred leti prekinila delo, pa so obravnavali različni nadomestni zdravniki. Nekaj razpisov, s katerimi je občina iskala tretjega zdravnika, je bilo neuspešnih, na zadnjega lansko jesen pa sta se nato prijavili kar dve zdravnici splošne družinske medicine.

A se je z razpisom zaradi napake v določilih pogojev za podelitev koncesije zapletlo, občina je razpis razveljavila in začela iskati primerno rešitev. Kljub nekaterim pomislekom so se po zgledu drugih manjših občin odločili za podelitev neposredne koncesije. Občinski svetniki so jo na četrtkovi izredni seji podeli zdravnici Ani Marn Vodovnik iz Škofje Loke, ki pa je v Železnikih že nekaj let opravljala delo zdravnice kot zaposlena pri enem od obstoječih koncesionarjev. Samostojno bo lahko začela delati prvega julija.

»S tem smo končno rešili velik problem pomanjkanja zdravnika, ki smo ga najbolj občutili na področju pediatrije, ki jo bo prevzela nova zdravnica. Z odločitvijo smo sprejeli tudi določeno odgovornost, saj sta se na prejšnji razpis prijavili dve zdravnici,« je pojasnil župan Anton Luznar. Odločanje o novi zdravnici je v preteklih tednih močno razburjalo javnost v Selški dolini, del opozicijskih svetnikov je opozarjal, da je bil javni razpis pisan na roko drugi kandidatki, zadevo so celo prijavili komisiji za preprečevanje korupcije. A so z zadnjo rešitvijo zadovoljni vsi, saj so jo sprejeli soglasno. »Gospa Marn-Vodovnikova je že leta naša zdravnica, zdaj pa tukaj malodane prosi za službo. Čeprav smo zdaj našli rešitev, bi bilo treba občinsko upravo ter sedanjega in prejšnjega župana povprašati, zakaj do rešitve ni prišlo že prej,« je dejal svetnik Janez Habjan. Jure Demšar pa je izpostavil, da je doslej večina staršev otroke vozila k pediatru v Škofjo Loko.«

Ana Marn Vodovnik je v zdravstvenem domu v Železnikih delala od leta 2009. Nazadnje je bila zaposlena pri koncesionarju Branku Koširju, pogodba se ji izteče konec meseca. »Od prihoda v Železnike sem si tu želela ostati za stalno. Predvidevam, da bom prevzela vse paciente prejšnje zdravnice, nekaj bo prostora tudi za nove vpise. Zelo pomemben se mi zdi pediatrični del, saj je nevzdržno, da otroci nimajo možnosti oskrbe v lokalnem okolju,« je še dodala Ana Marn Vodovnik.