Radovljica. Čeprav bi morala biti nova radovljiška knjižnica že zdavnaj zgrajena in je Občina Radovljica že pred dvema letoma celo kupila opremo zanjo, na kateri se zdaj nabira prah, se bodo ljubitelji knjig na nove prostore očitno še dobro načakali. Občina je namreč doslej v gradnjo vložila že pol milijona evrov, nekaj manj je že odštela za nakup opreme, v proračunih za letos in prihodnje leto je za knjižnico še milijon evrov, 3,5 milijona evrov pa jim je zmanjkalo.

Občinska uprava, ki jo vodi direktor Matjaž Erjavec, mora do aprilske seje občinskega sveta pripraviti več možnih različic dokončanja gradnje. Svetniki se bodo tako odločali o tem, ali skelet bodoče knjižnice enostavno prodati in pozabiti na vse skupaj, poiskati novega zasebnega partnerja ali pa prodati pritličje, se zadolžiti in poskrbeti za dokončanje gradnje do konca leta 2014. »Sam se še vedno zavzemam za to, zadnjo možnost. V tem primeru bi pritlične prostore prodali Gorenjski banki za nekaj manj kot 400.000 evrov in se zadolžili za obdobje nad deset let, tako da bi bil letni obrok manjši od 350.000 evrov,« je pojasnil župan Radovljice Ciril Globočnik. Knjižničarska dejavnost s tem ne bi bila okrnjena, saj je bila prvotno v pritličju predvidena mlečna restavracija.

Direktor občinske uprave Matjaž Erjavec pa je ob tem zatrdil, da ima občina še dovolj kreditnega potenciala, saj se lani ni zadolževala, od prej pa ima še za okoli dva milijona dolgov, večina pa jih bo do konca leta 2014 odplačanih.pk