Kakšno vzdušje vlada trenutno na Cipru? So ljudje bolj jezni ali prestrašeni? Angela Merkel je dejala, da morajo Ciper rešiti tisti, ki so težave zakuhali, nato pa s prstom pokazala na Ruse. So za položaj na Cipru res krivi Rusi?

V osnovi se strinjam z Angelo Merkel. Vendar je treba poudariti, da so krivci vsakič drugi, odvisno od tega, koga vprašaš. Ruski varčevalci, ki imajo denar v bankah z ruskim lastništvom ali v zdravih ciprskih bankah, nimajo masla na glavi, zato tudi ne bi smeli imeti stroškov s sanacijo bank. Na drugi strani pa Merklova pravi, da so deponenti izkoristili sistem in bi zato morali plačati. Pogledov na isto stvar je veliko. Lahko iščemo krivca tudi v načinu reševanja Grčije, ki je Ciper stalo 4,5 do 5 milijard evrov.

Kako komentirate pogajanja o finančni pomoči med Ciprom in trojko? Bi bila uvedba enkratnega davka na bančne vloge poštena rešitev?

Poštenih rešitev ni. Da bi bila neka rešitev poštena, bi morali ljudje, ki so se v vseh teh letih okoriščali, vrniti celotno pridobljeno premoženje in koristi, kar je seveda nemogoče. Stroški reševanja Cipra morajo zato pasti tudi na nas, ljudi, ki tu živimo. Vsak predlog za reševanje Cipra ima sicer svoje prednosti, a ker noben ni pravičen, se vselej najdejo tudi močni argumenti proti. Pravo vprašanje ni, kako najti denar, temveč kdaj. Zavlačevanje pomeni najvišje stroške in povečanje panike.

Je EU namenoma predlagala davek na depozite, da bi s tem oslabila položaj Cipra kot »davčne oaze«? Se bojite bega kapitala, ko se banke enkrat odprejo?

Dvomim, da je imela EU tak namen. IMF in Nemčija sta imela ta ukrep verjetno že nekaj časa v predalu, le pravo priložnost sta potrebovala, da ga preizkusita. Ciper je z velikim bančnim sektorjem in majhnim sistemskim tveganjem, ki ga predstavlja, za to idealen kandidat. Osebno menim, da imata Nemčija in IMF dobre namene, zgodovina pa bo pokazala, ali se motim. Tak način reševanja seveda pomeni tudi tveganje, ki ga lahko zmanjša le ustrezno ukrepanje oblasti. Če bo šlo vse po sreči, bomo kmalu pozabili na davek na bančne vloge, Ciper bo prejel finančno pomoč in ostal privlačen finančni center tudi v prihodnje. Obrestne mere na depozite ostajajo visoke, tako da se bo vlagateljem še naprej splačalo imeti denar pri nas. Kratkoročno bo seveda prišlo do bega kapitala, a sem prepričan, da se bo ta kmalu vrnil.

Govori se, da bi lahko Rusi kupili dve največji banki na Cipru, a želijo za to pravice do ciprskega plina in oporišče za svojo vojaško floto. Je na tem kaj resnice? Menite, da bo Rusija pomagala Cipru?

Živimo v svetu, kjer vsak poskrbi najprej za svoje interese. Rusija bi nam že pomagala, a le, dokler lahko s tem kaj pridobi. Vendar je vzdušje trenutno tako napeto, da ne vidim velikih možnosti za dogovor z Rusi. Če do njega vendarle pride, pa bo to za Ciper verjetno slabo, saj nismo v dobri pogajalski poziciji. Huda potreba po sredstvih za reševanje bank in likvidnostne težave države nas bi verjetno vodile do slabih finančnih odločitev.

JAN BRATANIČ