Pametne ure, prek katerih bi uporabnik lahko opravljal klice in pošiljal sporočila ne da bi mu bilo treba iz žepa vzeti svoj mobilnik, že nekaj časa razvnemajo tehnološko javnost. Po uspehu Pebbla, pametne ure, ki je na spletni strani Kickstarter od ljudi zbrala kar 10 milijonov dolarjev, se vrstijo namigovanja, da podobno uro pripravlja tudi Apple, katerega delnica vztrajno pada in ki njuno potrebuje nov uspešen produkt, da zadovolji vedno večja pričakovanja z Wall Streeta. A Applova ura, ki naj bi poleg klicev in sporočil merila tudi korake, hitrost in pulz, poleg tega pa bi na njej delovale iOS aplikacije, se bo morala soočiti z že najavljeno konkurenco. Podpredsednik Samsunga je ta teden v intervjuju potrdil, da že dolgo časa delajo na svoji pametni uri, v javnost pa so pricurljale informacije, da svoje ure pripravljata tudi Google in LG.

Če iWatch sploh obstaja in ni le utvara željnih novinarjev in investitorjev, bo najverjetneje na trg prišla že letos, med tehnološkimi velikani pa se bo začel nov boj za denarnice potrošnikov. Pebble, ki je celotno norijo sploh začel, je prek Kickstarterja prednaročilo več kot 68 tisoč uporabnikov, za vse ostale pa bo ura na voljo v naslednjih mesecih. Pebble dobiva dobre kritike in mnogi so prepričani, da bo lahko še naprej konkuriral prihajajočim uram tehnoloških velikanov.

Ob vsem tem pričakovanju je lahko pozabiti, da so Microsoft, Samsung in ostali v preteklosti že večkrat poskusili odpreti nov trg pametnih ur, a se te pri uporabnikih niso nikoli prijele. Microsoft je že leta 2004 na trg poslal svoje pametne ure, ki jih je proizvajal v sodelovanju s Fossilom, Tissotom in Swatchem, ure pa so prenehali prodajati leta 2008. Tudi Samsung je svojo prvo uro predstavil že davno, in sicer leta 1999, ki je v sebi skrivala cel telefon, a zanjo prav tako verjetno še niste slišali. Še najbližje prihajajočim pametnim uram je bil Samsungov poskus leta 2009, ko je na trg poslal uro S9110, ki se je preko bluetootha povezala z mobilnikom in opravljala klice. Ura je bila naprodaj le v Franciji in je kmalu utonila v pozabo. Vendar mnogi pravijo, da je letos tehnologija končno dovolj zrela za pametne ure, ki bodo dovolj zmogljive in prijazne uporabnikom, ter da tokrat prihajajo za vedno.