»Glavna napaka izobraževanja pri nas je, da učimo preveč teorije in pozabljamo na prakso. Če želimo, da bo naslednja generacija sposobna misliti na podjetniški način in ustvarjati nove rešitve, jo moram za to vzgojiti,« je na petkovi tiskovni konferenci povedal vodja Ustvarjalnika Matija Goljar in dodal, da morajo v skladu z njihovo filozofijo mlade za podjetništvo začeti spodbujati čimprej.

»Podjetništva se ne da naučiti v razredu«

Goljar je prepričan, da se podjetništva ne da naučiti v razredu, zato so krožki usmerjeni izključno v prakso. »Skozi poslovne simulacije spoznavamo delovanje podjetja, kreativnosti se učimo s pomočjo metod dizajnerskega načina razmišljanja, poslovne ideje pa udejanjamo v resničnem življenju,« dodaja vodja Ustvarjalnika.

V Ustvarjalnik so izmed 32 sprejeli šest mladih podjetniških ekip, ki bodo začele uresničevati njihove podjetniške zamisli. Ekipa PinQuest ponuja drugačen pristop k spletni promociji turističnih destinacij po svetu, ekipa Prešerc sta oblikovalki, ki sta izdelali namizno igro kot spominek, ki se bo tržil po Ljubljani. Tim EJM razvija portal, na katerem se bodo skupaj tržili ponudniki domače obrti in naravnih izdelkov Slovenije. Diplomirani restavratorki bosta s projektom Mettra tržili svoje znanje in veščine. Milo za drago, pa je ekipa, ki bo tržila ročno izdelana mila in druge unikatne izdelke pod lastno blagovno znamko.

Pomoč zagotavlja raznolika mentorska ekipa

Ekipe so se konec februarja vključile v tako imenovani štirimesečni mentorski cikel. V tem času jim bodo mentorji in ekipa Ustvarjalnika pomagali pripeljati njihove ideje na trg. Med mentorji sta Gregor Koprivnik in Maja Švener iz podjetja Ličila.si, ustanovitelj spletne trgovine Mojačokolada.si Andraž Gavez, Gorazd Prah s portala Mojedelo.com, Jaka Vadnjal z Gea College in direktorica podjetja Saop Sonja Šinigoj.

Ustvarjalnik je mladinski podjetniški inkubator, ki poteka v prostorih Srednje ekonomske šole Ljubljana na Roški cesti. Gre za prostor, v katerega lahko pridejo mladi, če želijo uresničiti svojo poslovno idejo. »Namenjen je vsem tistim, ki se ne bojijo stopiti na samostojno podjetniško pot. Vključenim ekipam nudimo nasvete, mentorstvo, pomoč in vzpodbudo. Za mlade želimo biti predvsem vstopna točka v podjetniški svet,« še poudarja Goljar.