Romi najprej niso želeli oddati psov, nekateri so jih celo poskrili, čeprav so v preteklosti večkrat tudi sami potarnali, da je psov v naselju res preveč. Romska svetnica Dušica Balažek je morala kar malce povzdigniti glas. »Razložila sem jim, da je akcija dobrodošla tudi zanje. Vem, da so to za marsikoga hišni ljubljenčki, toda zadevo je treba urediti in zajeziti razmnoževanje. Saj so bile doslej že podobne akcije, vendar še zdaleč ne tako uspešne.« Dodala pa je, da so imeli tudi že primere, da so mimoidoči odlagali pse ali mačke v bližini romskega naselja.

»Ponavadi smo jih v takšni akciji odpeljali pet ali šest, tokrat več kot 20, kar je bilo res veliko. Zdaj bomo pse uredili, čipirali, cepili, nato pa bodo psi čakali na nove lastnike,« je povedal lastnik Zavetišča za živali na Zajčjem vrhu Milan Turk. Po zakonu naj bi pse, če v 30 dneh nihče ne pride ponje, evtanazirali. Vendar tega, kot je dejal Turk, ne naredijo, če imajo v zavetišču dovolj prostih boksov in če so psi zdravi. »Prej ali slej se najde lastnik za vsakega psa,« je dejal. Če se bo prostor v zavetišču sprostil, naj bi akcijo čez štirinajst dni ponovili v naselju Žabjak, nato še v Šmihelu in na Ruperč vrhu.

Novomeška občina letos za odlov psov namenja 15.000 evrov, gre pa za permanentno akcijo, ki traja vse leto. »Pri tem ne gre le za odlov psov, gre tudi za ozaveščanje o nevarnostih, boleznih,« je dejal Janez Doltar, na občini zadolžen za romsko problematiko.ds