Kočevje. Tatovi so v zadnjih dveh tednih pokradli okrasne predmete z osemnajstih grobov na kočevskem pokopališču. Objestneži so z nagrobnih spomenikov odtrgali tudi več kot dvajset kilogramov težak doprsni bakreni kip in dve od treh Jarmovih skulptur, izpulili so križ iz litine, več ohišij za sveče ter druge manjše predmete iz bakra in medenine. Vsi oskrunjeni grobovi ležijo tik ob poti, ki so jo, odkar je zapadlo več snega, uporabljali prebivalci bližnjega naselja.

Poškodovane spomenike in oropane grobove je prvi opazil Nedeljko Dragojević, pomočnik vodje za izvajanje pogrebne službe v Komunali Kočevje. Meni, da tatovi najverjetneje ne stanujejo daleč od pokopališča. Dragojević, ki je o krajah obvestil policiste in svojce, je trdil, da storilci dobro poznajo pokopališče, saj so se ognili predelu, nadzorovanemu z videokamerami. »Svojci so jokali. Saj ena lampica navsezadnje ni veliko vredna, a svojcem pomeni veliko. To je sramota!« je bil ogorčen Dragojević.

Tatovi grobov so tudi leta 2008 v začetku marca z mrliške vežice na kočevskem pokopališču odstranili štiri bakrene Jarmove skulpture, tako imenovane žalujoče žene, ocenjene na več deset tisoč evrov. Skulpture zdaj že pokojnega kočevskega akademskega kiparja so policisti kasneje našli razrezane in zakopane v gnoju na posestvu enega od bližnjih stanovalcev.

Direktor Komunale Kočevje Marko Kljun je povedal, da so najemnike grobov na kočevskem pokopališču obvestili o krajah. Obenem so vse najemnike opozorili, naj si svoje grobove ogledajo in jih fotografirajo, saj bo na podlagi tega lažja identifikacija morebitnega odtujenega predmeta. Pretrgano ograjo so popravili, a dvomijo, da bo to zadržalo storilce. Policisti, ki dejanje še preiskujejo, so prebivalce bližnjega naselja opozorili, da pokopališča ne smejo uporabljati za bližnjico.

Na vandalizem in krajo kipov na kočevskem pokopališču sta se s protestnim pismom odzvala tudi predsednik in član organizacijskega odbora Leta vizij 2013 Marko Glavač in Aleksander Koprivec, ki policijo pozivata, naj končno izsledi in kaznuje storilce.